Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

INTERVJU: Andrija Rudić – 2016. bila je uspješna za Kutinu, ali za veći iskorak država mora pružiti ruku!

Energetska obnova škola, vodovod Kutina – Lipovljani, poticaji za poduzetnike…

Energetska obnova škola, vodovod Kutina - Lipovljani, poticaji za poduzetnike...

Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine u prvom mandatu, s nestrpljenjem čeka početak 2017.godine. Veliki ispit koji ga čeka u svibnju iduće godine, vjeruje, uspješno će položiti, no do tada ipak se ne može potpuno opustiti. Započete projekte treba dovršiti, nove pokrenuti i voditi, a one neuspješne sanirati. S Rudićem smo  napravili kratku retrospektivu ostvarenog u 2016., a u stupcima koji slijede otkrio je i svoja razmišljanja o Božiću te o lokaciji dočeka Nove godine….

Prilika je osvrnuti se na 2016. godinu. Izazovi s kojima ste se susreli, odluke oko kojih ste dvojili, ali ih ipak uspješno proveli. Koje biste realizirane projekte istaknuli kao najznačajnije?

Mislim da su nam tri područja na kojima smo radili dala ove godine stvarno odlične rezultate. Prvo je sigurno energetska obnova naših škola, gdje smo ušli među prvih 7 škola u Republici Hrvatskoj i dobili 70% sredstava iz EU za energetsku obnovu OŠ Vladimira Vidrića. Time smo osigurali značajno nižu potrošnju energenata, ugodniji boravak učenika i učitelja u školi i iz uštede ćemo ulagati u bolja nastavna pomagala.

Drugi je sigurno projekt koji se čeka već desetljećima, a to je vodovod u istočnom dijelu Grada. Sa 90% sredstava iz EU Dovršavamo Magistralni vodovod Kutina – Lipovljani vrijedan 32 milijuna kuna, što je fantastična stvar jer je to osnova za daljnju izgradnju lokalnih vodovoda za sva naselja na istoku Grada koja ih nemaju. A istovremeno smo osigurali gradski vodovod u većini Banove Jaruge i dijelu Zbjegovače, što je ogroman korak naprijed.

Treća je skupina projekata koji se tiču sigurnosti prvenstveno pješaka u prometu. Izgradili smo biciklističko-pješačku stazu u Zagrebačkoj ulici čiju su rekonstrukciju tamošnji stanovnici dugo čekali i to sa 85% sredstava koje smo povukli iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a pripremili smo i nekoliko drugih važnih projekata ili uznapredovali u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, poput spojne staze Šartovac-Kutinska Slatina, Kutinske Lipe, Batine i drugih prometnijih pravaca.

Godina pred nama je izborna godina. Planovi za 2017., što će iduća godina donijeti građanima i hoće li doći do poboljšanja kvalitete života, a na što Vi kao gradonačelnik  možete utjecati?

Mi smo se 2013. odlučili za poticanje poduzetnika kako bismo im pomogli pri zapošljavanju, opremanju i podizanju konkurentnosti kako bi dobivali nove poslove. Tu imamo odlične rezultate poput 141 novo radno mjesto otvoreno gradskim poticajima, oko 1,2 milijuna kuna poticaja za opremanje i njihov razvoj, ali i subvencioniranih 1,8 milijuna kuna kamata koje  pomažu našim poduzetnicima koji su u ove tri godine digli oko 25 milijuna kredita kako bi ulagali i otvarali nova radna mjesta.

Sada idemo i korak dalje i pojačavamo za 50% poticaje za zapošljavanje mladih i za opremanje poduzetnika koji su do 29 godina starosti. Ta je mjera usmjerena prema tome da pokušamo zaustaviti iseljavanje mladih, iako je za to glavni lijek otvaranje novih radnih mjesta kroz nove investicije, ali za to se prvenstveno pita državu koja bi trebala poboljšati položaj investitorima jer smo se mi već odrekli svega što smo mogli i opustili okruženje za investiranje maksimalno.

Također, želimo i svojim lokalnim mjerama poboljšati položaj mladih obitelji koje imaju više djece pojačavanjem pomoći za drugo na 3.000 kn i treće djete na čak 5.000 kuna kroz 3 godine. Znamo da se neće zbog toga rađati značajno više djece, ali će se sigurno lakše živjeti u Kutini ako te Grad prati do treće godine djeteta sa poticajnim sredstvima.

Kako su se blagdani slavili u vašoj obitelji i koju poruku za vas nosi Božić?

Moja majka je Poljakinja i naravno da je donijela dio tamošnjih običaja, tako da smo oduvijek imali pravi obiteljski blagdan sa specijalitetima koji su bili miješanog porijekla, hrvatskog i poljskog. Taj dio bogatog blagdanskog stola i zajedništvo obitelji je najvažnija sastavnica koju često ističem i u svojim čestitkama u javnosti. Posebno okruženje vlada kada je obitelj na okupu, a kada radiš ovaj posao onda je to rijetka situacija koja tada pogotovo ima vrijednost.

Grad je i ove godine za božićne i novogodišnje blagdane pripremio bogat blagdanski program. Što građani mogu očekivati ukoliko odluče prošetati do središta Kutine?

Zimska čarolija u Kutini logičan je nastavak naših nastojanja da iz godine u godinu učinimo Kutinu zanimljivijom i društveno življom. Kutina, mogu slobodno reći, intenzivnije živi posljednje tri godine, a ove godine sa klizalištem i novim bogatijim Božićnim sajmom to je doživjelo vrhunac. Vjerujem da klinci uživaju i zadovoljan sam kada vidim njihova nasmiješena lica koja su meni i mojim suradnicima koji rade na tim programima najveća nagrada.

Gdje ćete dočekati Novu godinu?

Još nisam odlučio gdje ću se odmarati, da li u svojoj dnevnoj sobi ili sa prijateljima u nekoj od njihovih dnevnih soba – nisam za neke lude tulume. Ali znam gdje ću biti u ponoć – sa svojim sugrađanima na klizanju uz DJ-a, uz vatromet i puštanje lampiona kojima ćemo sve dobre želje za sreću i zdravlje, kao i materijalno blagostanje simbolično pustiti u 2017. godinu neka ih vjetar raznese kao blagoslov cijelome svijetu.

Na kraju Vaša čestitka…

Poštovane Kutinčanke i Kutinčani,

Prolazimo tegoban put teškog rada u doba najveće krize i smanjenih prihoda Proračuna, ali rezultati dolaze jer se zajedno trudimo napraviti sve da se projekti ostvare.

Uvjeren sam da smo ostavili dobar trag i utabali put pripremom niza projekata i ishođenjem dozvola za građenje koje čekaju novce kako bi se projekti počeli realizirati. Stoga sam uvjeren da ćemo zajednički nastaviti i u 2017. godini ostvarivati upravo prioritet koje zajednički utvrđujemo kroz Kutinske razgovore u kojima i vi slušate mene i ja slušam vas.

Želim vam svima pun blagdanski stol i blagoslov obiteljskog zajedništva, želim da osjetite potrebu pomoći onima koji nemaju i da zajednički učinimo Božić ljepšim svima.

U 2017. godini želim da se ostvare najbolje stvari za našu Kutinu, želim vam puno osobnog zadovoljstva i zdravlja cijelim vašim obiteljima.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.