Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Položen kamen temeljac Islamskog kulturnog centra u Sisku!

Uz tisuće građana

Uz tisuće građana

U godini u kojoj Republika Hrvatska obilježava 100. obljetnicu islama kao službeno priznate religije Islamska zajednica grada Siska ostvarila je svoj dugogodišnji san. Nakon više do deset godina rada na projektu, u Capragu je danas na parceli od gotovo 24.000 kvadratnih metara svečano položen kamen temeljac budućeg Islamskog kulturnog centra. Niti nevrijeme koje je zahvatilo Sisak nije moglo zaustaviti snažne emocije oko 2 i pol tisuće sisačkih muslimana, među njima i glavnog imama Islamske zajednice u Sisku Alema ef. Crnkića:

 

 

p1180371 p1180363

 

Istaknuvši kako će ovaj centar doprinijeti multikulturalnosti grada Siska gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček podsjetila je na značajan doprinos koji vjernici islamske vjeroispovijesti svakodnevno daju gradu Sisku i njegovom razvoju.

 

 

p1180372 p1180355

 

Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić naglasio je kako su muslimani sastavni dio grada Siska i Sisačko- moslavačke županije:

 

 

p1180405 p1180402

 

Islamski kulturni centar, osim za sisačke vjernike islamske vjeroispovijesti bit će otvoren i vjernike okolnih mjesta, pa tako i Petrinje. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović:

 

 

p1180398 p1180383

 

Na veze grada Siska i Bosne i Hercegovine osvrnuo se premijer Unsko sanskog kantona Husein Rošić koji je ustvrdio kako će Islamski kulturni centar objediniti vjersku, kulturnu i društvenu ulogu:

 

 

p1180404 p1180352

 

Nekoliko tisuća sisačkih muslimana dosad je molitvu obavljalo u prostoru od tek 70-tak kvadratnih metara. Istaknuvši kako se radi o neprimjerenom prostoru, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović ustvrdio je kako je izgradnja Islamskog kulturnog centra velik iskorak za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj te samu državu Hrvatsku.

 

p1180379 p1180380

 

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je kako centar koji bi trebao biti dovršen u roku od dvije godine nosi snažnu simboličku poruku:

 

 

Kamen temeljac zajedno su položili aktualni sisački imam Alem ef. Crnkić te njegov prethodnik i začetnik ideje o gradnji centra Fuad ef. Karaga zajedno s prijašnjim predsjednicima Izvršnog odbora Medžlisa Sisak. Svečanosti su prisustvovali, među ostalim, i izaslanik emira Kuvajta, predstavnik Islamske zajednice u Turskoj te apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D´Errico.

 

islamski-kulturni-centar-sisak-6


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.