Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Obnovljeno spomen obilježje u Srednjim Mokricama

“I ovdje se stvarala naša Domovina!”

"I ovdje se stvarala naša Domovina!"

Ana i Ivan Višnjić, roditelji poginulog hrvatskog policajca Predraga Kozara, rodom iz Čakovca otkrili su obnovljeno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

 

mok-3

 

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen obilježja u petrinjskom naselju Srednje Mokrice, a sjećanje je to na poginule Vladu Čavku, Nikolu Kovačevića i Ivicu Čauševića s područja Mokrica i Predraga Kozara, hrvastskog policajsca , pripadnika SJP „Osa“. Poginuli su 10. listopada 1991. godine na Pribilović brdu kada su ovo područje raketirali neprijateljski borbeni zrakoplovi.

 

mok-c

 

Igor Oriović, predsjednik Regionalnog kluba IPA Sisačko-moslavačke županije podsjeća na prošlogodišnje odavanje počasti  kod ovog spomen obilježja

 

 

Osim ovoga tužnog trenutka koji povezuje gradove Petrinju i Čakovec, kako je istaknuo, kroz povijest su se dogodile još su dvije činjenice. Naime, Zrinski su se s područja Petrinje preselili na područje Čakovca, a prva humanitarna pomoć 1991. godine, kada su Petrinjci protjerani iz svoga grada, stigla je upravo iz Grada Čakovca.

 

mok-f

 

Darko Dragičević, izaslanik predsjednika IPA Hrvatska sekcijaprisjetio se kako su lani, na putu za Knin usput tali na ovom mjestu, jer ovo je jedini međimurski policajac koji je poginuo ivan slavonskog ratišta, svi ostali su poginuli u Slavoniji.

Podsjetio je kako su tada uočili da su izblijedila slova na ploči, te je uslijedio zajednički dogovor kako neće dozvoliti da izblijedi uspomena .

Spomen obilježje zajednički su financirali Međimurska županija i Grad Petrinja, a međimurski župan Matija Posavec je , između ostalog rekao, kako je ovo trenutak kada trebamo biti ponosni

 

 

mok-d

 

Ovo je jedno od područja gdje se najviše stvarala država Hrvatska, istaknuo je u ovoj prigodi petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović

 

 

Ovo je trajna vrijednost , a imena uklesana  u ovaj kamen nikada neće izblijediti, jer ovdje se stvarala naša domovina, zaključio je Darinko Dumbović.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.