Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Kata… Jana… Mara

U Sisku ima najviše Perkovića

U Sisku ima najviše Perkovića

U Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak održano je 25. studenoga u poslijepodnevnim satima zanimljivo i poučno predavanje na temu antroponimije imena koje je održala dr. sc. Sonja Šimek Cvitković upoznavši nas s najznačajnijim odrednicama osobnih imena i prezimena s početka 15. stoljeća pa do danas.


ime-1


Tako je kod ženskih imena s početka, ranije navedenoga stoljeća, vidljiva pojava većega broja imenskih inačica poput Kata, Jana, Mara, dok je kod muških to uvijek bilo nastavak loze, iako postoji i manji broj inačica (Bartol, Mato).

Sve je to u 20. stoljeću rezultiralo pojavom narodnih imena poput Dragutin, Stanislav, Vladimir te svetačkih čiji se broj mijenjao s promjenom svjetonazora da bi se u 2002. godini taj trend ponovno javio kao i pomodna imena poput Nensi, Esmeralda, Ella i slično. U konačnici je predavačica napomenula da osobna imena čine najdinamičniji dio antonimijske kategorije i sam im je izbor podložan povijesnim, migracijskim i sličnim promjenama.

ime-2


Kod prezimena je riječ o drugačijoj priči i sama im je pojava uzrokovana potrebom za dodatnim razlikovanjem, jer je sve više ljudi nosilo ista imena. Prva je pojava prezimena zabilježena u 11. i 12. stoljeću kod najbogatijih ljudi, a veže se uz Trogir, Zadar i Dubrovnik.

Prekretnicu čini Tridentski sabor koji iziskuje upisivanje imena i prezimena djece stoga je obaveza nadijevanja prezimena krenula u Hrvatskoj 1780. godine, zajedno s Češkom i Slovenijom.

Najstarija prezimena potječu iz dokumenta iz 1499. godine od kojih su neka zadržana i danas poput Cvetnić, Petračić, Komarac i slično. Najviše su motivirana svetačkim imenima (Antolčić, Miškulin), nadimcima (Legin, Lisac), zanimanjima ili obnašanjem službi (Čunčić, Malinac, Lugarić), etnicima (Blagaić, Krmpotić) i još nekim drugima.

U konačnici, u Sisku ima najviše Perkovića (355 nositelja), Vukovića (267 nositelja) i Kovačevića (254 nositelja). Sam je proces stvaranja prezimena završen pa tako u Hrvatskoj 2001. godine postoji 113 192 prezimena od koje je najčešće Horvat.

Predavanje je završeno mnogobrojim pitanjima i komentarima na koja je predavačica argumentirano i s puno ambicija davala odgovore.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.