Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Huda jama – strogo čuvana tajna”

Hasanbegović: “Istinu o žrtvi je važno sačuvati”

Hasanbegović: "Istinu o žrtvi je važno sačuvati"

Pročitati knjigu ili pogledati dokumentarni film, ili oboje, ali svakako… ne odložiti negdje na policu  nego pročitati i pogledati. Dokumentarni film „Huda jama- strogo čuvana tajna“ premijerno je prikazan u utorak, 29. studenog u Hrvatskom domu u Petrinji.

Prikazivanje filma s autorom su dogovorili predstavnici HVIDRA-e Petrinja, Udruge Hrvatski domobran i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tražili smo, kad smo se  s autorom sreli u Sloveniji, baš ovaj datum, ima simbolike, rekao je neposredno prije premijere predsjednik petrinjske HVIDRA-e Antun Pintar

 

 

Huda jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama. U sklopu rudnika Barbarin je rov u kojemu je 2009. pronađena masovna grobnica.

U listopadu 2011. Barbarin rov otvoren je za javnost. Posjet je moguć uz prethodnu najavu. Huda Jama jedno je od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstava jugokomunista. U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su živi zakopani.

To je jedno od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. Po usmenoj predaji koju čuva i još uvijek o njoj uglavnom šuti okolno stanovništvo pritisnuto strahom za goli život ipak se sačuvalo i u javnost iznijelo svjedočanstvo kako je u Hudoj Jami pobijeno nekoliko tisuća Hrvata.

Prema slovenskim procjenama u Sloveniji je nakon rata ubijeno oko 200 000 osoba čega broj pogubljenih Hrvata premašuje 50 000.

Istinu o žrtvi je važno sačuvati, rekao je u Petrinji saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, dodajući kako danas često čujemo da se moramo okretati budućnosti

 

 

Barbarin rov, Huda jama je više od mjesta zločina

 

 

hj5

 

Petrinja je simbol mučeništva i stradanja, posebno je naglasio Zlatko Hasanbegović

 

 

hj3

 

Slovenski publicist Roman Leljak u knjizi “Huda jama – strogo čuvana tajna” iz 2015. godine iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još 2300 tijela žrtava: pronađenih 726  tijela nađeni su u 15 metara rudnika najbližih površini. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

 

 

Iza autora je 27 godina istraživanja

 

 

hj2

 

Uz brojne građane, sisačkog biskupa Vladu Košića, predsjednicu Županijske skupštine , predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u  prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji premijeri je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić naglasivši kako je ovo istina koja je skrivana dugo, kao i mnoge istine koje još nisu rasvjetljene. Na sreću, kazao je župan, postoje ljudi koji istražuju

 

 

Film rasvjetljava događaje s kraja Drugog svjetskog rata i masovne zločine partizanskih jedinica nad poraženim protivnicima i civilima, monstruoznost njihovih planiranja i još veću ustrajnost izvršenja i skrivanja tih masovnih ubojstava.

Jedan od najvećih takvih zločina počinili su pripadnici 1. bataljona KNOJ-a u naselju Huda jama, općina Laško. Bez suđenja u okno rudnika su žive zazidali oko 2.000 Hrvata, 700  Slovenaca i Njemaca,  među kojima je bio veliki broj civila- djece, žena i staraca.

 

p1180605

 

Poruka je jasna – stvaranje Domovine najsvetija je stvar, a tko ne poznaje prošlost neće imati ni budućnost!


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.