Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Energetska obnova višestambenih zgrada po novim pravilima

Održana radionica za upravitelje zgrada

Održana radionica za upravitelje zgrada

Iz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ do 2020. godine Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora na raspolaganju 100 milijuna eura – 70 milijuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada te 30 milijuna eura za obnovu obiteljskih kuća.

Natječaj za prvi krug korištenja poticaja u iznosu od 147 milijuna kuna 17. listopada raspisalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Projektni prijedlozi se u roku od 90 dana, zaključno s 16.siječnjem .2017. godine, dostavljaju Posredničkom tijelu razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje provodi odabir projekata. Cijeli postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, a završava odlukom o financiranju koji donosi ministar graditeljstva te sklapanjem ugovora s odabranim korisnikom sredstava.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Sisak u utorak, 15. studenog održana je  radionica za upravitelje zgrada jer novi izvor financiranja podrazumijeva prilagodbu dosadašnjih uvjeta, pa upravitelji zgrada i predstavnici stanara moraju detaljno proučiti objavljeni javni poziv, kako bi što uspješnije kandidirali za raspoloživa sredstva.

 

dscn2706

 

Taj posao olakšat će im upravo Fond, odnosno njegov Sektor za energetsku učinkovitost koji će im biti na raspolaganju u pripremi projekta i kompletiranju opsežne dokumentacije. Dijelim Hrvatske tako se održavaju edukativne radionice, na kojima će djelatnici Fonda pojasniti sve izmjene u uvjetima prijave i financiranja te pravila provođenja postupaka javne nabave.

Mladen Ilijević  iz tima za energetsku obnovu višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

 

Uvjeti koje je neophodno ispuniti je da višestambenu zgradu čini 66 posto, odnosno  više od dvije trećine stambena površina s tri ili više stambenih jedinica , da je pod upravljanjem upraviteljske tvrtke  i da čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu.

 

 

dscn2711

 

Novina u pozivu je da će  pojedinačna zgrada moći povući do 13 milijuna kuna, a privremeni poziv vrijednosti je 152 milijuna kuna,no dodaje Ilijević, ukoliko će postojati interes rezervirano je još 532 milijuna, pa će i ta sredstva koja su planirana do 2020.godine  biti iskoristiva. A što se može iskoristiti i koji su to prihvatljivi troškovi

 

 

Nakon održanih radionica članovi tima  bit će dostupni upraviteljima i predstavnicima za individualna savjetovanja te će ih detaljno uputiti  za pripremu dokumentacije, ali i kasniju provedbu i praćenje projekata.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.