Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Humanitarnu katastrofu u Siriji treba zaustaviti

Petir: “Ubijanje nedužnih civila mora prestati”

Petir: "Ubijanje nedužnih civila mora prestati"

U raspravi o stanju u Siriji održanoj jučer poslije podne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da sirijski narod već pet godina trpi ogromna stradanja u ovom strašnom sukobu koji i dalje plamti.

„Stotine tisuća poginulih i milijuni raseljenih očekuju od nas snažniju reakciju i konkretnu akciju,“ rekla je Petir. Istaknula je i da ju osobito zabrinjavaju posljednji događaji na području Alepa koji upućuju na nevoljkost zaraćenih strana za prihvaćanje mirnog rješenja zaustavljanja sukoba. „Pritom stradavaju oni koji su najslabiji – djeca. Ili pak oni koji su drugačijih  vjerskih uvjerenja – kršćani“, upozorila je Petir te dodala: „Uništavanje bolnica, onemogućivanje humanitarnog rada i konačno ubijanje nedužnih civila mora prestati! Riječ je o živim ljudima,“ rekla je Petir.

Petir EPP

Procjenjuje se da je u Siriji u petogodišnjem sukobu poginulo preko 300.000 ljudi od toga 15.000 djece. U ovoj posljednjoj ofenzivi, prema UN-u, ubijeno je oko 320 civila, od čega više od 100 djece te je UN  nedavno pokrenuo istragu o napadu na humanitarni konvoj u blizini Alepa. U Siriji je na snazi prava humanitarna katastrofa – nedostatak vode, hrane i goriva, a  trenutne procjene govore o raspoloživosti svega 30 liječnika na 250.000 stanovnika.

WHO je Siriju označio najopasnijom državom za zdravstvene radnike i pozvao sve strane da dozvole brzu i sigurnu evakuaciju bolesnih i ranjenih iz svih krajeva zahvaćenih sukobom, kao i prestanak napada na zdravstvene radnike i ustanove. Procjenjuje se da je broj kršćana u Siriji s 1.25 milijuna, koliko ih je bilo 2011. godine, pao je na svega 500.000. dok je u Alepu prema broj kršćana pao s 135.000 na 35.000.

Prošlog je mjeseca (točnije 12. rujna 2016.) stupilo na snagu primirje koje su sukobljene strane ubrzo više puta prekršile (optužbe za napad vladinih ili ruskih snaga na humanitarni konvoj za Alep, američko bombardiranje položaja sirijske vojske, kao i izvješće o artiljerijskom udaru opozicije na katedralu u Alepu…). SAD je zbog intenziviranja ruskih bombardiranja suspendirao njihove razgovore o zajedničkim naporima na uspostavi primirja u Siriji. Rusija optužuje SAD da ne razlikuje opoziciju od terorističkih skupina i negira svoju odgovornost za bombardiranje bolnica.

Petir je stava da je situacija u Siriji globalni problem u rješavanju kojeg je Zapad zakazao. „Europska se unija mora snažnije uključiti u napore za postizanje održivog mira te poduzeti konkretne akcije u razrješavanju ove humanitarne i kulturološke katastrofe. Nije dovoljno slati novac, hranu ili vodu. Važno je zaustaviti DAISH i al-Nusru. I osigurati mir. Danas. Jer sutra će biti prekasno“, zaključila je Marijana Petir.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.