Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sjećanje na 21. rujna 1991.

U 18.30 sati Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i paravojnih postrojbi

U 18.30 sati Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i paravojnih postrojbi

Današnji 21. rujan iz godine 1991. u Danima sjećanja, ostat će zapisan najcrnjim slovima, jer se i posljednji hrvatski vojnik morao povući iz Petrinje i od 21. rujna godine 1991. Petrinja je bila okupirana, a Petrinjci živjeli u progonstvu diljem Hrvatske. Pod jakom pješačkom vatrom prije točno 25 godina u 18 sati i 30 minuta Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i paravojnih postrojbi.

Prema dostupnim podacima za vrijeme napada 21. rujna poginuli su pripadnici ZNG Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić. U uličnim borbama poginuli pripadnik ZNG Ivan Stanić, djelatnik pričuvanog sastava MUP-a Slavko Matković, te pripadnik Odreda narodne zaštite Josip Stojanović. Kao zarobljenik strijeljan je pripadnik ZNG Josip Golubović, a na mostu preko Kupe za vrijeme napada srpskih pobunjenika poginuo je Tomo Pereković.

Prijepodne je počeo napad na grad iz zrakoplova, a posebno je gađan most na Kupi. Tenkovi tkz. JNA s položaja iznad Češkog sela, otvorili vatru na položaje Hrvatske vojske u Mošćenici i Petrinji, a u večernjim satima vođene su jake borbe oko kupskog mosta prema Brestu, kada su branitelji bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe.

I posljednji hrvatski vojnik morao se tada povući iz Petrinje i od 21. rujna godine 1991. Petrinja je bila okupirana, a Petrinjci živjeli u progonstvu diljem Hrvatske. Od 16. do 21. rujna Petrinja je teško disala, a Petrinjci doživjeli strahote koje se teško zaboravljaju.


 portal53.hr


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.