Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Siromašni u Sisačko – moslavačkoj županiji u prosjeku troše više energije od ostalih stanovnika!

Unatoč manjim prihodima

Unatoč manjim prihodima

Najsiromašniji stanovnici Sisačko- moslavačke županije, unatoč činjenici da su im prihodi daleko ispod županijskog prosjeka, troše u prosjeku više energije od ostalih stanovnika, pokazalo je to istraživanje predstavljeno na javnoj tribini “Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj: od međunarodne usporedbe do lokalnog utjecaja na život stanovnika Sisačko-moslavačke županije”.

Spomenuto istraživanje prvo je empirijsko istraživanje energetskog siromaštva u Hrvatskoj, a od svih županija kao jedinica analize odabrana je upravo Sisačko- moslavačka. Istraživanje provedeno u 394 kućanstva odabrana uz pomoć Centara za socijalnu skrb otkrilo je, na prvi pogled, neočekivane rezultate, kaže Maja Božičević Vrhovčak, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja:

 

 

Energetsko siromaštvo odnosi se na potrošnju energije u kućanstvima, od rasvjete do grijanja. Energetski siromašan je onaj čovjek ili kućanstvo koji ne može namiriti potrebe za energijom ili zbog tih potreba nije u stanju financirati druge osnovne životne potrebe. Takvih je u našoj županiji jako puno, otkrilo je istraživanje:

 

 

Energetsko siromaštvo u porastu je i u zemljama Europske unije, pa se tako procjenjuje da je više od 30 posto građana u novim članicama Unije ugroženo ovim oblikom siromaštva.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.