Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir zatražila zaštitne mjere za voće i povrće

“Posebno su osjetljive nove države članice među kojima je i Republika Hrvatska”

“Posebno su osjetljive nove države članice među kojima je i Republika Hrvatska"

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj u četvrtak, 08.09.2016. godine zastupnicima je predstavljena studija “Interakcije između vanjskog djelovanja EU-a i zajedničke poljoprivredne politike” koju je izradio Alan Swinbank  sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji.  U svom je izlaganju hrvatska zastupnica Marijana Petir rekla je da svi pritisci koji se događaju na poljoprivredu EU rezultat su političkih odluka EU.

Petir ističe da bi vanjska politika EU morala biti u budućnosti promišljenija jer većina tih odluka nažalost vrlo negativno utječe na naše poljoprivredne proizvođače. “Posebno su osjetljive nove države članice među kojima je i Republika Hrvatska čije je tržište fragilno i nestabilno te pod udarom enormnog uvoza ne samo iz trećih zemalja nego i iz zapadne Europe”, rekla je Petir.

Ona smatra pozitivnim želju EU da pomogne mladim demokracijama u trećim zemljama, no kako navodi, to se ne bi smjelo raditi na uštrb naših poljoprivrednika.

Petir EPP

Marijana Petir je tražila i očitovanje Europske komisije o uvozu voća i povrća iz trećih zemalja tretiranog herbicidima i pesticidima koji nisu dozvoljeni u EU. Ona tvrdi da se u države članice EU pa tako i u Hrvatsku uvozi se voće i povrće iz zemalja koje nisu države članice Europske unije, a koje je tretirano agrokemijskim sredstvima kod kojih aktivne tvari nemaju odobrenje za korištenje u proizvodnji hrane na području Europske unije.

“Poljoprivrednici i udruge proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj smatraju da takvo uvozno voće i povrće, osim što može biti opasno za zdravlje potrošača, jeftinije je od onoga proizvedenog na području Europske unije te predstavlja nelojalnu konkurenciju voću i povrću koje je proizvedeno sukladno strogim propisima Europske unije u pogledu korištenja agrokemijskih sredstava.”, rekla je Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Petir je svoje pitanje uputila Komisji i pisanim putem, a u njemu traži da joj dostave informaciju  koje mjere zaštite u takvim situacijama mogu poduzeti države članice kako bi spriječile uvoz poljoprivrednih proizvoda  koji su tretirani agrokemijskim sredstvima koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji.



 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.