Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Popovače

Usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna

Usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna

U četvrtak, 22. rujna, održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Popovače na kojoj su vijećnici usvojili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Popovače za 2016. godinu.

„U segmentu prihoda poslovanja, ističe se značajan izostanak planiranih kapitalnih pomoći od institucija i tijela EU odnosno iz Proračuna. Ukupne su pomoći, naime, u ovom dijelu planirane u iznosu od 19.312.078 kuna, a ostvarene u iznosu od 708.254 kuna. Riječ je o sredstvima planiranima za realizaciju, među ostalim, projekta proširenja Dječjeg vrtića Popovača, izgradnje mosta i spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica, izgradnje Prijamnog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu. Nisu realizirane niti planirane kapitalne pomoći od Fonda za zaštitu okoliša te Hrvatskih voda, što je rezultiralo izostankom investicija kao što je izgradnja vodovodne mreže u Moslavačkoj Slatini, uređenje reciklažnog dvorišta te energetska obnova nekoliko apliciranih Pučkih domova na području Grada Popovače.

U prvih šest mjeseci 2016. godine bilježi se i nešto manja realizacija prihoda od rudne rente u odnosu na planirano, a zbog novog načina obračuna i naplate komunalne naknade odnosno naknade za uređenje voda za što su izdavana nova rješenja te, kasnije, zajednički račun, očekivano je manja i realizacija prihoda u ovom segmentu. Izostali su i planirani prihodi od prodaje zemljišta te poslovnih objekata. Kada je riječ o rashodovnoj strani Proračuna, Grad Popovača zaposlio je 22 nezaposlene osobe u javnom radu „Program javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici” te nastavio provoditi program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pa će se za iznos od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobivenih sredstava za plaće zaposlenih kroz navedene programe, morati povećati sredstva koja u ovom dijelu prolaze kroz gradski Proračun” – poručio je gradonačelnik Josip Mišković obrazlažući polugodišnji izvještaj.


vijece-5


Uz to, gradski vijećnici usvojili su i izvješće o realizaciji godišnjeg plana i izvedbenog programa rada Dječjeg vrtića Popovača za 2015./2016. godinu, kao i financijsko izvješće Vatrogasne zajednice Grada Popovače za 2015. godinu.

S obzirom na ukazane potrebe, donesena je i Odluka o kupnji zemljišta za proširenje groblja u Popovači te Odluka o načinu prodaje dionica, poslovnih i vlasničkih udjela u vlasništvu Grada Popovače. Kako je vijećnik HSP-a Igor Šket svoj mandat stavio u mirovanje, za obavljanje funkcije njegova zamjenika na jučerašnjoj je sjednici prisegnuo Zlatko Kunštek.


vijece-4


Budući se bliži rok za završetak nove osnovne škole sa športskom dvoranom u Popovači, a koji je dogovoren aneksom ugovora većinu vijećnika zanimao je tijek radova. U svom odgovoru gradonačelnik Mišković nije skrivao nezadovoljstvo.

„Smatram da se rok koji je dogovoren s izvođačem radova, unatoč njegovim obećanjima, neće ispoštovati na što sam ukazivao na svakoj dosadašnjoj koordinaciji. Uskoro očekujem sastanak sa županijom sisačko – moslavačkom, izvođačem radova i nadzorom kako bi uvidjeli stvarnu problematiku ovolikog kašnjenja radova i ne pridržavanja ugovora” – izjavio je Mišković. Na prijedlog vijećnika Kasika dogovoren je obilazak gradilišta nove škole prije sljedeće sjednice gradskog vijeća.


vijece-3


Upita je bilo i oko izgradnje reciklažnog dvorišta, a pročelnica UO za komunalni sustav i prostorno planiranje sve je obavijestila da je građevinska dozvola ishođena krajem mjeseca srpnja te da je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podnesen zahtjev za sufinanciranje izgradnje istog, a u tijeku je i raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Također, pročelnica je gradske vijećnike izvijestila da se početak radova na izgradnji vodovodne mreže u Ribnjači očekuje tijekom mjeseca studenog. Upita je bilo i o financijskom izvješću Voloderskih jeseni, ali s obzirom da još nisu svi računi pristigli na naplatu, trenutno nije moguće točno odrediti prihodovnu i rashodovnu stranu te će se o tome više moći govoriti na sljedećoj sjednici gradskog vijeća.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.