Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Grad Kutina ponovno prepoznat kao važan globalni faktor po pitanju izbjeglica

Gradonačelnik Rudić pozvan na svjetski gradonačelnički forum u Filipinima

Gradonačelnik Rudić pozvan na svjetski gradonačelnički forum u Filipinima

Tema migranata u najavi novog izbjegličkog vala postaje sve važnije sigurnosno, nacionalno, ali i političko pitanje ne samo na europskoj, nego i na globalnoj razini. Tim povodom u Quezonu, na Filipinima organizira se Treći svjetski gradonačelnički forum pod tematikom “Governing Locally: City Leadership at the Front and Center in Implementing Migration Policy – Promoting Development and Securing Protection”.

Cilj foruma je okupiti sve ključne gradove i gradonačelnike koji imaju doticaja i iskustva sa zbrinjavanjem i pitanjem izbjeglica kako bi se donijele ključne odluke vezano za humanu mobilizaciju, migracije te razvoj na svjetskoj razini. Praksa i aktivnosti vezane za zbrinjavanje i odnos prema izbjeglicama u Gradu Kutini prepoznati su i u Europi i u svijetu te je tim povodom gradonačelnik, Andrija Rudić, pozvan na sudjelovanje, raspravu te izlaganje svoj iskustva na svjetskoj razini.

“Izuzetno sam ponosan što je naš rad i naša politika prema izbjeglicama prepoznata u Europi i u svijetu. Hrvatska je važan čimbenik i faktor na migracijskoj ruti zato je od iznimne važnosti sudjelovati i surađivati s drugim zemljama i gradovima po pitanju stvaranja jedinstvene migracijske politike. Osim nacionalne politike na jedinicama lokalne samouprave leži odgovornost provedbe, organizacije i djelovanja.

Ponosan sam što je praksa i politika koju provodimo u Gradu Kutini prepoznata na europskoj i svjetskoj razini te nam je ovo drugi poziv na ovako važan međunarodni forum. Moja misija i cilj odlaska bit će povezivanje, suradnja i rasprava s drugim kolegama i gradonačelnicima, a primarni cilj je, naravno, sigurnost i zaštita građana” – Izjavio je tim povodom gradonačelnik Rudić.

Susret će imati poseban fokus na ulogu i podršku dijaspore u podržavanju nacionalne politike te u zaštiti migranata i izbjeglica na putu konsolidiranja. Treći forum gradonačelnika održava se u Quezonu, Filipini. Na susretu će prisustvovati gradonačelnici iz 60 zemalja svijeta uz međunarodne i regionalne organizacije, mreže lokalnih i regionalnih uprava te predstavnika civilnog društva. Važni međunarodni čimbenici donosit će odluke kojima će se kreirati međunarodna politika vezano za odnos i mjere lokalnih samouprava prema izbjeglicama.

Uz aktere lokalnih i regionalnih samouprava i ključnih organizacije čije djelovanje je blisko ovom području, na forumu će sudjelovati i važne međunarodne organizacije kao što su Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Svjetska banka, Udruženje za migracije i razvoj (JMDI), UN Institut za istraživanje i obuku (UNITAR), UN razvojni program (UNDP), UN program za ljudsko stanovanje (UN-Habitat) i Ujedinjeni gradovi i lokalne samouprave (UCLG).


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.