Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

29. rujna 1916. John D. Rockefeller postao je prvi svjetski milijarder

“Stekni sve što možeš, uštedi sve što možeš i daj sve što možeš”

"Stekni sve što možeš, uštedi sve što možeš i daj sve što možeš"

Obitelj Rockefeller vjerojatno potječe od francuske obitelji Roquefeuil. Oni su kao protestanti pobjegli iz Francuske, naselili se u Njemačkoj i germanizirali prezime prvo u Rockenfeller, a zatim u Rockefeller. Od tamo su došli u državu New York, u kojoj se rodio John Davison Rockefeller, u prilično siromašnoj obitelji, kao sin prodavača eliksira.

Otac mu je često izbivao iz kuće i nije bio tradicionalnog morala, no pobožna se majka jako brinula za odgoj sina. Sa 16 godina John je dobio svoj prvi posao, kao pomoćni knjigovođa, s plaćom od 50 centa na dan. Od početka je davao oko 6% svojih prihoda u dobrotvorne svrhe, a s 20 godina povećao je to na 10% i tako zadržao ostatak života.

Ušao je s partnerima u posao trgovine na veliko i svake godine zarađivao sve više. Zatim se počeo baviti naftom, koja je dovela do njegovog bogatstva. Bio je vrlo pobožan kršćanin baptist i vjerovao je da mu je Bog dao novac. Slijedio je maksimu “Stekni sve što možeš, uštedi sve što možeš i daj sve što možeš”.

Obilno je donirao, osobito škole, zdravstvene ustanove i crkvu. Bio je prvi čovjek koji je stekao milijardu dolara i to na današnji dan 1916. godine. Računa se da je u dobrotvorne svrhe od toga podijelio oko 550 milijuna. Usporedi li se tadašnja vrijednost dolara s današnjom po nekim računicama ispada da je Rockefeller bio najbogatiji čovjek u svjetskoj povijesti.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.