Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Plovidba niz rijeku Kupu

Esperantskog društva Sisak i Petrinja

Esperantskog društva Sisak i Petrinja

Esperantsko društvo Sisak, kao glavni organizator, i Esperantsko društvo Petrinja, kao suorganizator, su i ove godine organizirali, već tradicionalnu, plovidbu niz rijeku Kupu, od Karlovca do Siska.

Plovidba se organizira kao doprinos hrvatskih esperantista 05.08. – Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja.

Plovidba je istovremeno i podsjećanje na “Žitni put”, koji se razvio naročito u 18. i 19. stoljeću, a prije dolaska željeznice. “Žitnim putom” se iz Slavonije i ostalih kontinentalnih dijelova Hrvatske, brodovima -lađama- korabljama, dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža i dr. do Karlovca.

Rijekom Kupom, od Siska do Karlovca su se lađe vukle uz vodu, uz pomoć konjske i ljudske snage, tu se roba pretovarivala na kola i konje, i dalje se prebacivala do Rijeke, Istre i Dalmacije.

U ovogodišnjoj plovidbi niz rijeku Kupu, od Karlovca do Siska, je sudjelovalo 10 sudionika sa tri čamca – šiklje, sa vanbrodskim motorima. Od toga 3 djece od 8 do 11 godina i dvije mlade američke esperantistice, Brihana Mostellor, iz savezne države Washington i Maria Angelice Previte, iz savezne države Utah.

Plovidba je organizirana u 5 etapa, koje su se preplovile u 5 dana, u ukupnoj dužini od 135 km.

Na početku plovidbe,01.08.16., sudionike su, u Karlovcu, ispratile Karlovačke mažoretkinje, a u Pokupskom,03.08.16. su im domaćini bili načelnik Općine Pokupsko, Božidar Škrinjarić i predsjednik Zavičajne udruge “Slap” iz Slatine Pokupske, Zvonko Hrgović.

U Petrinji,04.08.16.,su 4 sudionika plovidbe razgledala grad uz turističkog vodiča iz TZ Petrinje, a prije nastavka plovidbe prema Sisku,05.08.16., sudionike plovidbe je posjetio Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, koji je porazgovarao sa sudionicima .

U Gradskoj četvrti Caprag, na kupalištu Kopa, su nas ugostili članovi Ribolovnog društva Željezara.

Sudionici plovidbe su posjetili spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Jamničkoj Kiselici i Šišincu.

Na završnu svečanost u Sisku,05.kolovoza 2016. . smo stigli zajedno sa hrvatskim braniteljima iz Udruge “Vrbina” i uključili se u nju.

Dvije američke esperantistice su pozdravile prisutne na svečanosti.

Plovidba je završila uspješno ! Pozivamo vas na 9. plovidbu !

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.