Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održana skupština Udruge “Mokro Polje”; stočari zabrinuti za budućnost govedarstva

Broj goveda na pašnjacima Mokrog polja drastično se smanjio

Broj goveda na pašnjacima Mokrog polja drastično se smanjio

Stanje u hrvatskom govedarstvu, kao i u cijelom poljoprivrednom sektoru, loše je i nepoticajno za uzgajivače. Broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz godine u godine je manji i ukoliko se brzo ne donesu snažne odluke na razini države, u budućnosti će se takvi trendovi nastaviti, poručeno je sa skupštine Udruge uzgajivača goveda „Mokro Polje“ iz Novske održanoj u Voćarici.

Hrvatski uzgajivači goveda i poljoprivrednici godinama su izloženi lošim političkim odlukama i zakonskim okvirima, naglasio je Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkoga saveza:

 

 

Kao ogledni primjer kako bi sve poljoprivredne udruge trebale raditi i brinuti o svojim članovima, Latin je naveo upravo udrugu „Mokro Polje“ iz Novske:

 

 

Udruga uzgajivača goveda „Mokro Polje“ trenutno u svom članstvu broji 17 članova. Ranije je imala više članova, ali je zbog smanjenja potpora za stočarstvo i povećanja cijene uzgoja velik dio stočara odustao od bavljenja uzgojem, kaže Goran Došlović, predsjednik Udruge uzgajivača goveda „Mokro polje“:

 

 

Uzgajivač goveda Marko Gračaković iz Stare Subocke jedan je od onih poljoprivrednika koji su na vlastitoj koži osjetili posljedice loših političkih odluka. Zbog nekonkurentnog domaćeg poljoprivrednog proizvoda i nerazvijenog tržišta, stočarstvo kao sektor propada. On sam je s prijašnjih 150 krava smanjio uzgoj na tek pedesetak. Zato je prije četiri godine počeo ulagati u proizvodnju mliječnih proizvoda:

 

 

Potporu uzgajivačima goveda dao je i novljanski gradonačelnik Vlado Klasan koji je istaknuo kako se uz kvalitetnu strategiju razvoja novljanskog kraja, jačanje tržišta te uz potporu lokalne samouprave može potaknuti snažniji razvoj stočarstva i tako očuvati hrvatsko selo od propasti.

 

KRAVE4

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.