Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

EU zastupnica Marijana Petir izražava suosjećanje s obiteljima žrtava

EU zastupnica Marijana Petir izražava suosjećanje s obiteljima žrtava

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izjavila je da najoštrije osuđuje sve zločine počinjene za vrijeme totalitarnih i autoritarnih režima, ali i poziva sve države članice EU, kao i države kandidatkinje, koje dosad još nisu javno osudile masovno kršenje ljudskih prava za vrijeme totalitarnih i autoritarnih režima, da to čim prije učine.

Zastupnica Petir izražava suosjećanje s obiteljima žrtava totalitarnih i autoritarnih režima te napominje kako se samo priznanjem i odavanjem počasti žrtvama može graditi zajednička europska budućnost, utemeljena na istini, miru i poštivanju ljudskih prava.

Marijana Petir je kao zastupnica u Hrvatskom saboru bila jedna od autorica Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata koji je usvojen 2011. godine a temeljem kojeg je osnovan i Ured za pronalaženje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina. U prosincu 2012. godine Vlada RH ukinula je i Zakon i Ured premda je do tada u Hrvatskoj  pronađeno 718 grobnica u kojima se nalazi 89 000 tijela. Marijana Petir je stava da je potrebno identificirati sva ta grobišta, obilježiti ih primjerenim spomen obilježjima te omogućiti održavanje pogrebnih obreda svih vjera i iskazivanje pijeteta prema žrtvama, stoga poziva novu Vladu da za to osigura uvjete.

„Obiteljima treba omogućiti da prožive žalovanje zbog gubitaka svojih najmilijih koje nisu mogli proživjeti zbog neizvjesnosti o mjestu i vremenu pogubljenja, zbog zavjere šutnje o zločinu pa i zabrane samog spominjanja umorenih. Dužni smo dići glas protiv totalitarizma, posebno protiv skrivanja i relativiziranja strašnih komunističkih zločina čije posljedice još uvijek osjećamo“, rekla je Petir i dodala da je svaka žrtva terora tragedija i sramota čovječanstva te da se svake žrtve valja sjetiti kako bi dobila dostojanstvo i kako se takva tragedija ne bi ponovila.

Petir EPP

Hrvatsko pučanstvo tijekom dvadesetog stoljeća pogodila je tragedija koja je, po riječima Pape Ivana Pavla II., obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Opravdavati jedan totalitarizam, odnosno zataškavati i prešućivati nepravdu koju je nanio, znači unositi trajni nemir u društvo i javnost, jer i povijesna laž je zločin. „Pitanja vezana uz Drugi svjetski rat i totalitarističke režime dvadesetog stoljeća neće prestati unositi nemir i neprijateljstva u naše društvo dokle god se istom mjerom ne odnosimo prema svim totalitarističkim režimima i dok istom mjerom ne bude zagarantiran spomen za sve žrtve“, rekla je zastupnica Petir.

Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008. godine uspostavljen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Rezolucijom su pozvani parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Hrvatska se tako pridružila većini država članica EU koje na preporuku Europskog parlamenta obilježavaju taj dan. Zajedno sa Estonijom, Latvijom, Litvom, Slovenijom i Švedskom, Hrvatska taj dan obilježava 23. kolovoza, dok neke druge članice taj dan obilježavaju 27. siječnja, Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.