Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

18. kolovoza 1450. rođen je hrvatski književnik Marko Marulić

Najpoznatije Marulićevo djelo je Judita, ep napisan 1501. godine

Najpoznatije Marulićevo djelo je Judita, ep napisan 1501. godine

Na današnji 1450. godine rođen je Marko Marulić, hrvatski književnik često nazivan i ocem hrvatske književnosti. Svakako najpoznatije djelo ovog književnika i humanista je Judita, ep napisan 1501. godine, nadahnut biblijskom junakinjom te aktualnošću onoga vremena i turskih osvajanja.

Većina Marulićeva opusa inspirirana je vjerom i kršćanskom moralnom etikom, što ne začuđuje s obzirom na njegovu duboku religioznost, a jezici kojima se u svom stvaralaštvu najčešće služio bili su hrvatski, latinski i u manjoj mjeri talijanski. Osim kao autor mnogobrojnih pjesama, priča i epova bio je i prevoditelj talijanskih te latinskih djela na hrvatski jezik, dok je istovremeno njegova pisana riječ također prevođena na mnoge europske i svjetske jezike, pa je Marulić i danas najprevođeniji hrvatski pisac renesansno – humanističke provenijencije.

Veliki uzor i nadahnuće bio mu je Erazmo Roterdamski, nizozemski filozof, književnik i humanist, koji se isto tako referirao kao veliki protivnik moralnog licemjerja i bio poznat kao jedan od začetnika humanizma u Europi. Osim Judite, Marulić je objavio niz respektabilnih djela među kojima se ističu Pouke za dobar život po primjerima svetaca, Davidijana i Evanđelistar na latinskom, te još jedan humanizmom prožet biblijski ep Suzana, pisan na hrvatskom jeziku.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.