Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

9. srpnja 2001. Goran Ivanišević je osvojio Wimbledon

Jedini igrač koji je s pozivnicom osvojio Grand Slam turnir

Jedini igrač koji je s pozivnicom osvojio Grand Slam turnir

Na današnji dan 2001. godine Goran Ivanišević postigao je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog tenisa, osvojivši prestižni turnir Wimbledon u Velikoj Britaniji.

U finalu je na današnji dan pobijedio Patricka Raftera, svojedobno prvog igrača svijeta, rezultatom 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7. Meč je trajao nešto više od tri sata. Ivaniševićeva je pobjeda još značajnija ako se zna da je u to doba imao problema s ozljedom ramena, zbog čega je proteklih godina pao na 125. mjesto na ljestvici najboljih igrača svijeta (7 godina prije, 1994., bio je drugi najbolji svjetski igrač na ljestvici). Zanimljivo je da kao 125. na svijetu Ivanišević nije mogao 2001. automatski ući na Wimbledon, pa su mu organizatori dali pozivnicu (engl. wildcard).

Njegova pobjeda na Wimbledonu ušla je u anale svjetskog sporta jer je postao jedini igrač s pozivnicom koji je ikada pobijedio na jednom Grand Slam turniru i najniže rangirani igrač u povijesti koji je osvojio Wimbledon. Zanimljivo je i to da je Ivanišević prije te pobjede već tri puta igrao u finalu Wimbledona i sva tri puta je izgubio (1992. od Agassija, a 1994 i 1998. od Samprasa). Zbog ta tri poraza u finalu mnogi su mislili da mu nije suđeno da osvoji Wimbledon, ali je on to na današnji dan ipak uspio i pokazao da se ustrajnost isplati.



 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.