Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

7. srpnja 1991. potpisana je Brijunska deklaracija

Proglašenje hrvatske samostalnosti odgođeno na tri mjeseca

Proglašenje hrvatske samostalnosti odgođeno na tri mjeseca

Na današnji je dan 1991. godine potpisana poznata Brijunska deklaracija, kojom je proglašenje hrvatske samostalnosti odgođeno na tri mjeseca. Učinjeno je to na poticaj Europske zajednice, čija su 3 ministra vanjskih poslova došla na Brijune.

Bili su to Hans van den Broek iz Nizozemske, Jacques Poos iz Luksemburga i João de Deus Pinheiro iz Portugala. Od njih je Hrvatima najpoznatiji Hans van den Broek, koji je kasnije bio i povjerenik EU. Zanimljivo je da je van den Broek svoju najmlađu kćer udao za nizozemskog princa i da je njen suprug sada u liniji naslijeđivanja nizozemskog prijestolja. Domaćin sastanka na Brijunima bio je, dakako, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Korist od sastanka imala je Slovenija, jer je njime okončan rat u toj državi, tzv. Desetodnevni rat. Slovenski predstavnici bili su predsjednik Milan Kučan, premijer Lojze Peterle, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i predsjednik parlamenta France Bučar. Jugoslavensku stranu u pregovorima predstavljali su savezni premijer Ante Marković, ministar vanjskih poslova Budimir Lončar, vice-admiral Stane Brovet i većina članova Predsjedništva SFRJ. Zanimljivo je da je Slobodan Milošević odbio doći na sastanak, no od Srba je ipak bio prisutan Borisav Jović.

Zaustavljanje hrvatskog proglašenja neovisnosti na tri mjeseca nažalost nije spriječilo ofenzivne operacije JNA u Hrvatskoj. Jedan dan prije isteka tromjesečnog roka raketirani su Banski dvori u Zagrebu. Kad je tromjesečni moratorij konačno istekao, Hrvatski sabor je proglasio odcijepljenje od SFRJ, 8. listopada 1991. na povijesnoj sjednici u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici (sabornica na Gornjem gradu bila je tada u opasnosti da postane meta novog raketnog napada).


Foto: Sjednica Hrvatskog sabora u podrumu INA-ine zgrade 8. listopada 1991.


 

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.