Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: “U Nigeriji je prošle godine ubijeno 4028 kršćana!”

Marijana Petir uputila zastupničko pitanje potpredsjednici Europske komisije

Marijana Petir uputila zastupničko pitanje potpredsjednici Europske komisije

Na drugu obljetnicu otmice 276 djevojaka (većinom kršćanki) iz Chiboka, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je zastupničko pitanje potpredsjednici Europske komisije i visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini tražeći konkretne mjere koje će se poduzeti kako bi se otete djevojke vratile njihovim obiteljima, ali i kako bi se zaustavilo djelovanje terorističke skupine Boko Haram u Nigeriji i kršćanima osiguralo pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Boko Haram je 14. travnja 2014. godine oteo 276 srednjoškolki iz Chiboka u Bornu, mjesta koje je većinom kršćansko. Dok je 57 djevojaka pobjeglo, preostalih 219 tinejdžerki (većinom između 16. i 18. godine) navodno su prisiljene na brak, prodane u roblje, darivane vojnicima Boko Harama kao nagrada za usluge, a djevojke kršćanke prisiljene su prijeći na islam. Neki izvori navode da Boko Haram školarke koristi i kao bombaše samoubojice u Kamerunu. Jedna djevojka pronađena je s djetetom kojega je u zatočeništvu rodila te je vraćena svojoj obitelji u svibnju ove godine.

Petir EPP

No, ovo je tek jedan u nizu zločina koje je Boko Haram od 2009. počinio u Nigeriji. U toj je zemlji od tada ubijeno više od dvadeset tisuća osoba, oteto više od dvije tisuće žena i djevojčica, a iz svojih domova pobjeglo je dva i pol milijuna ljudi. Samo u masakru u Bagi u siječnju prošle godine brutalno je ubijeno oko dvije tisuće ljudi – većinom kršćana. I Chibok i Baga kršćanska su mjesta. Prema podacima organizacije Open Doors, broj ubojstava kršćana u Nigeriji porastao je za 62% u samo godinu dana. Prošle godine je u Nigeriji ubijeno najmanje 4028 kršćana i napadnuto 198 crkava te je Nigerija jedna od zemlja u kojima je najopasnije biti kršćanin.

Ipak, u odgovoru koji je ovih dana zaprimila zastupnica Petir, Mogherini isključuje da Boko Haram u svojim napadima u Nigeriji targetira kršćane te navodi da je nasilje Boko Harama usmjereno i na kršćane i na muslimane. Taj odgovor potpredsjednice Komisije čudi jer zlodjela Boko Harama jasno pokazuju da su im kršćani glavna meta, ali i da s ciljem istrjebljenja kršćana ne biraju niti kolateralne žrtve. Time Mogherini nastavlja svoju do sada ustaljenu politiku „zatvaranja očiju“ nad zločinima i genocidom koji se diljem svijeta provodi nad kršćanima.

Ne nudeći konkretne odgovore na pitanje zastupnice Petir, Mogherini u svom odgovoru ističe kako EU sve te događaje shvaća vrlo ozbiljno te o njima raspravlja u okviru političkog dijaloga i suradnje s nigerijskom vladom. „EU snažno osuđuje svaki čin nasilja i upozorava na opasnost od iskorištavanja religijskih pitanja za poticanje sektaških podjela. EU surađuje s nigerijskom vladom i civilnim društvom kako bi pomogao zaustaviti ciklus nasilja služeći se političkim angažmanom, mjerama u području sigurnosti i usmjerenim djelovanjem u području humanitarne pomoći fokusiranim na temeljne uzroke“, navodi se u odgovoru visoke predstavnice.

Jedino što se u odgovoru Visoke predstavnice konkretno navodi jest kako je za borbu protiv pobune osnovana Multinacionalna zajednička jedinica za posebne namjene (MNJTF) u sastavu koje se nalaze snage iz četiri zemlje na obalama jezera Čada. MJNTF je već operativan, a kako bi mu pružio podršku, EU je aktivirao 50 milijuna EUR iz svojeg Instrumenta mirovne pomoći za Afriku.

Petir nije zadovoljna odgovorom koji je stigao od potpredsjednice Komisije budući da se u njemu pokušavaju umanjiti zločini koje Boko Haram čini nad kršćanima u Nigeriji. „Ako se targetiraju kršćanska sela, ako se pale kršćanske crkve, otimaju i zlostavljaju djevojčice kršćanke, onda je jasno da je to nasilje usmjereno protiv kršćana. Cijeli svijet to vidi, pa se pitam kako to da je potpredsjednica Mogherini jedina koja to ne vidi?“, pita se zastupnica Petir te dodaje kako ubijeni, progonjeni i nestali u Nigeriji imaju svoj identitet i ne mogu biti tek dio mase ili tek puka statistika.

Zastupnica Petir poziva na produbljivanje dijaloga s nigerijskim vlastima te konkretne akcije kojima će se Boko Haramu stati na kraj, spriječavanje novih zločina, vraćanje otetih djvojčica iz Chiboka, ali i drugih otetih žena i djevojčica te uspostavljanje mira i stabilnosti u zemlji.


 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.