Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku

Trodnevna kulturno-turistička manifestacija

Trodnevna kulturno-turistička manifestacija

U Društvenom centru Hermana Gmeinera u SOS Dječjem selu Lekenik, sinoć su svečano otvoreni „IX.dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku“.

Ova kulturno-turistička manifestacija inspirirana je stvarnim povijesnim događajem iz 1848.godine.Priča kaže kako je poštar Josip Klempaj 25. ožujka 1848. upravo u Lekeniku uručio pukovniku Josipu Jelačiću carski dekret iz Beča kojim je Jelačić imenovan banom. Nedugo zatim poštar Klempaj postavljen je za vrhovnog upravitelja hrvatsko-slavonskih pošta.

U spomen na taj događaj u Lekeniku se već devetu godinu zaredom održava ova manifestacija o kojoj načelnik Općine Ivica Perović kaže:

 

DSC_0037

 

 

Trodnevna manifestacija otvorena je sinoć programom u čijem su glazbenom dijelu nastupili članovi Umjetničke udruge „Plemićka mladež“ iz Zaprešića,KUD „Seljačka sloga“ iz Buševca i KUD „Kolovrat“iz Lekenika.

 

DSC_0048DSC_0085

Povijesnu priču o susretu dvojice Josipa – Jelačića i Klempaja, izveli su glumac Goran Grgić i književnik Rusmir Agačević koji je i autor teksta.

 

DSC_0029

 

Prikazan je i dokumentarno-turistički film „Lekenik- općina ugodnog življenja“ koji je prošle godine nagrađen u Solinu na 18. Međunarodnom festivalu turističkog filma – ITF ‘CRO ‘2015″.

 „Ova manifestacija dobar je primjer kako na prošlosti graditi budućnost i na ovom primjeru jednu dobru turističku priču“, rekla je  u Lekeniku zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević.

 

DSC_0067 (1)

 

 

Deveti dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku nastavljaju se u subotu i nedjelju.U subotu od deset sati natjecanjem „Mali poštar“,najavio je načelnik Ivica Perović:

 

 

Kako Lekenik iduće godine slavi 800 godina od prvog pisanog spomena mjesta,uz monografiju koja je u izradi,u planu je i postavljanje spomenika najpoznatijem lekeničkom poštaru Josipu Klempaju.

 

DSC_0055

 

Inicijativu za spomenik, odnosno zahtjev za njegovim podizanjem koji će biti upućen Ministarstvu kulture i Hrvatskoj pošti,potpisao je na večerašnjoj svečanosti načelnik Općine Ivica Perović.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.