Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Auto promet Sisak nabavlja 11 novih autobusa

Kreditom EBRD-a

Kreditom EBRD-a

U sisačkoj Gradskoj vijećnici danas je, temeljem kredita Europske banke za obnovu i razvoj,potpisan ugovor o kupnji 11 autobusa za Autopromet Sisak d.o.o.Uz nazočnost sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, ugovor su potpisali direktor Auto prometa Sisak d.o.o.Darko Majić i direktor tvrtke Autobus d.o.o.Robert Vrhovski.

 

DSCN0178

 

Sisačka gradonačelnica istaknula je kako je do današnjeg potpisivanja ugovora prijeđen dug put koji je počeo potpisivanjem ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj…

 

DSCN0185

 

 

Grad Sisak je, kaže gradonačelnica, dodatno unio niz mjera koje se odnose na subvencioniranje prijevoza kako bi autobusni prijevoz koji će s novim autobusima biti daleko kvaliteniji, bolji i učinkovitiji, bio pristupačniji najranjivijim skupinama društva – najranjivijim u smislu mobilnosti : nezaposlenima, invalidima i umirovljenicima.

 

 

Od 11 autobusa koliko će u prvoj fazi biti nabavljeno,dva autobusa koristit će se u gradskom prijevozu i devet u prigradskom.Zašto devet za prigradski promet,objasnio je Darko Majić,direktor Auto prometa Sisak d.o.o.

 

DSCN0188

 

 

Dnevno, kaže Majić, prevezu oko 1100 školaraca.Inače,radnim danima, dnevno prevezu od četiri i pol do pet tisuća putnika.Subotom oko tisuću i pol do dvije, a nedjeljom oko tisuću putnika.Završetkom školske godine broj putnika se smanji za tridesetak posto.

 

 

Nizom mjera koje je Grad uveo za subvencioniranje prijevoza najosjetljivijih kategorija građana,broj putnika koje Auto promet Sisak preveze se povećao,dodaje Majić.Trenutno imaju 34 autobusa koji voze na šezdesetak linija.

Posljednjih desetak godina nije bio nabavljen nijedan novi autobus.

Zahvaljujući kreditu EBRD-a sada idu u nabavku 11 novih autobusa, a do 31.prosinca ove godine imaju mogućnost izjasniti se hoće li ići u nabavku još devet novih autobusa.Predviđeni kredit iznosi 4,5 milijuna eura  u dvije faze.Majić kaže kako je kredit povoljan.Kamata iznosi 3,6 % godišnje.

 

 

Rok za otplatu kredita je osam godina.

Prema ugovoru s tvrtkom Autobus d.o.o.dio kredita bit će iskorišten za školu vožnje za vozače, školu održavanja za mehaničare (u idućih pet godina imat će interni servis za popravak nabavljenih vozila), modernizaciju radionice, asfaltiranje kruga Auto prometa koji nije asfaltiran još od 1958. te nabavku novog softwarea za prodaju karata.U Auto prometu naime razmatraju i mogućnost uvođenja plaćanja karata SMS-om.

 

Novi autobusi marke Iveco trebali bi Auto prometu biti isporučeni do kraja kolovoza ove godine.Kriteriji za njihov odabir bili su cijena vozila, cijena održavanja i cijena goriva.

 

Robert Vrhovski, direktor tvrtke Atobus d.o.o,ovlaštenog zastupnika proizvođača Iveco Bus za RH o karakteristikama ovih autobusa kaže:

 

DSCN0189

 

 

Novih jedanaest autobusa, rekao je direktor Auto prometa Darko Majić, omogućit će im da imaju određeni broj vozila u rezervi, što dosad nisu bili u mogućnosti.Pet starih vozila, od kojih neka datiraju iz 1987. godine, ići će u otpis.

Iz Auto prometa najavljuju i kako će uskoro na svim autobusnim postajama biti postavljen vozni red s grafičkim prikazom trasa autobusnih linija.Također podsjećaju kako od 10.lipnja na snagu stupa ljetni vozni red.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.