Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

20. svibnja 1873. Levi Strauss je dobio patent za traperice

Za korištenje slavnih bakrenih zakovica kao ojačanja na traper hlačama

Za korištenje slavnih bakrenih zakovica kao ojačanja na traper hlačama

Na današnji dan davne 1873. godine Američki patentni ured dodijelio je patent broj 139.121 Levi Straussu za korištenje slavnih bakrenih zakovica kao ojačanja na traper hlačama.

Zanimljivo je da je Levi Strauss rođen kao Löb Strauß u židovskoj obitelji u Bavarskoj. S 18 godina otplovio je u Ameriku, prvo u New York, a zatim u San Francisco, koji je postao središte kalifornijske “Zlatne groznice”. U San Franciscu Levi Strauss je još 1853. pokrenuo kompaniju Levi Strauss & Co., koja se isprva nije bavila trapericama nego trgovinom na veliko svime i svačime. Kupovali su i prodavali posteljinu, češljeve, torbice, rupčiće itd., koje su uvozili iz New Yorka i prodavali novonaraslom rudarskom stanovništvu Kalifornije.

Levi strauss upoznao je krojača Jacoba Davisa, također Židova, koji je prvi počeo izrađivati traperice s ojačanjima u obliku zakovica. Sklopili su posao i zajedno patentirali takve hlače 1873. godine. Tako su se počele proizvoditi prve Levi Strauss & Co. traperice. Godine 1890. uveden je slavni model 501, do danas možda najprodavaniji model odjeće u svijetu uopće. Zanimljivo je da su isprva Levi’s traperice imale bakrene zakovica i na džepovima, no one su uklonjene 1966. godine da bi se izbjeglo grebanje sjedećeg namještaja.


 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.