Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

13. svibnja 1981. dogodio se pokušaj atentata na bl. Ivana Pavla II.

Na papu je iz gomile pucao Mehmet Ali Ağca, već prije tražen zbog ubojstva

Na papu je iz gomile pucao Mehmet Ali Ağca, već prije tražen zbog ubojstva

Na današnji dan 1981. godine dogodio se na Trgu sv. Petra u Rimu pokušaj atentata na papu bl. Ivana Pavla II., upravo na godišnjicu prvog ukazanja Gospe fatimske, koja je još 1917. godine prorekla da će “biskup u bijelom ” biti napadnut.

Na papu je iz okupljene gomile pucao Mehmet Ali Ağca, turske nacionalnosti, koji je već prije bio tražen zbog ubojstva jednog novinara u Turskoj. Koristio je pištolj Browning Hi-Power kalibra 9 milimetara. Ispalio je nekoliko hitaca, od čega su četiri pogodila papu. Jedan metak završio je papi u donjem abdomenu, a ostali su ga pogodili u lijevu i desnu ruku. Još dvoje ljudi iz publike je ranjeno. Papa je izgubio gotovo tri četvrtine krvi i pao u šok, no uspjeli su ga spasiti u bolnici gdje je dr. Francesco Crucitti proveo složenu operaciju nad njim.

Papa je pretpostavljao da će preživjeti jer se pouzdavao u zagovor Gospe Fatimske. Mehmeta Ali Ağcu stavili su u zatvor. Papa ga je ondje posjetio i oprostio mu. Uspostavili su dobre odnose i Ali Ağca je kasnije pisao pismo papi s željama da se oporavi od bolesti. Bl. Ivan Pavao II. kasnije se sastao i s Ali Ağcinom majkom i bratom, a čak se i zauzeo kod talijanskog predsjednika Ciampija za njegovo puštanje iz zatvora.



 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.