Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Demografska slika

Sve nas je manje i sve smo stariji…

Sve nas je manje i sve smo stariji...

„Demografska slika Republike Hrvatske i grada Siska“ naziv je predavanja održanog sinoć u sisačkom Velikom Kaptolu.

 

P1140648

 

Na predavanju koje je organizirala Sisačka biskupija govorili su dr.Tonka Jozić Novinc, specijalist infektolog iz sisačke Opće bolnice Dr.Ivo Pedišić i prof.dr.sc.Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doktorica Novinc upozorila je na drastično smanjenje broja stanovnika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

P1140656

 

 

Zabrinjavajući demografski trend posebno bilježi grad Sisak.

 

 

Prof.dr.sc.Stjepan Šterc kaže kako pitanje demografije, uz gospodarske teme, postaje jedno od njavažnijh stateških pitanja Hrvatske.Revitalizaciju,Hrvatska bi, kaže on, trebala provoditi i kroz imigracijski model,oslanjajući se na bogatstvo svoje dijaspore.

 

P1140645

 

 

Mladi ljudi, bez posla, teško se odlučuju na zasnivanje obitelji i podizanje djece.Šterc kaže kako je za demografsku revitalizaciju,osim zapošljavanja, potrebno i niz drugih mjera.

 

 

Za demografsku sliku Hrvatske, kaže Šterc, „5 do 12“ je već odavno prošlo.

 

 

„Za demografsku obnovu nikad nije kasno“, smatra sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je također nazočio sinoćnjem predavanju.

 

P1140646

 

 

Za usporedbu, Sisačko-moslavačka županija je prema popisu stanovništa iz 2001. godine imala 185.387 stanovnika.Radno sposobnih bilo je 114.647. Prosječna dob stanovništva iznosila je 40,7 godina, a četvrtina stanovništva je bila starija od 60 godina.

Prema popisu stanovništva iz 2011.godine u našoj je županiji živjelo 172.439 osoba, od čega je radno sposobno bilo 113.750 osoba. Prosječna starost stanovnika iznosila je 43 godine.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.