Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Županijski HSS protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori!

Marijana Petir pozvala vladu na dogovor sa Slovencima

Marijana Petir pozvala vladu na dogovor sa Slovencima

Završetak javne rasprave o Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada bio je povod za konferenciju za medije Hrvatske seljačke stranke Sisačko- moslavačke županije. Dan uoči završetka javne rasprave, županijski su seljaci, kao i tijekom proteklih desetak godina, podigli glas i poslali jasnu poruku protivljenja izgradnji skladišta radioaktivnog otpada na Trgovinskoj gori.

Anita Sinjeri Ibrišević, potpredsjednica HSS-a SMŽ, podsjetila je kako je uopće došlo do toga da Trgovska gora ostane jedina lokacija u kojoj bi se mogao skladištiti nuklearni otpad istaknuvši kako su 1997.godine određene 4 lokacije na području Hrvatske kao potencijalne lokacije odlaganja radioaktivnog otpada; Psunj, Papuk, Moslavačka gora i Trgovska gora:

 

 

P1140422

 

HSS se protivi predloženom Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada jer određeni kriteriji nisu zadovoljeni, nastavila je Ibrišević. Mišljenje javnosti lokalne zajednice sustavno se zanemaruje unatoč jednoglasnoj odluci mjesnih odbora Općine Dvor o protivljenju odlagalištu. Sinjeri Ibrišević je također upozorila na kaos koji vlada u tijelima državne uprave. Tako Državni zavod u Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada spominje vojarnu Čerkezovac kao neperspektivnu vojni objekt, dok u Ministarstvu obrane RH imaju suprotan stav :

 

 

Nakon tri javna predstavljanja Strateške studije utjecaja na okoliš i Nacrta prijedloga nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog otpada održanih u Dvoru i Zagrebu, i dalje se ne odustaje od korištenja svih dostupnih sredstava od strane zagovaratelja programa kako bi se takvo odlagalište izgradilo. Takvi prijedlozi uključuju i pritiske kao što su plaćeni izleti i usmene prijetnje, tvrdi Klementina Karanović, tajnica HSS SMŽ i načelnica Općine Majur:

 

 

P1140424

 

Na niz nelogičnosti koje su se mogle čuti tijekom javne rasprave upozorila je i Karanović:

 

 

Argumentima protiv odlagališta na Trgovskoj gori prisutne su HSS-ovke dodale i izostanak komunikacije sa susjednom državom. Prema konvencijama koje je potpisala Republika Hrvatska, u slučaju ovakvih projekata koji se tiču obje države, mora se provesti zajednička procjena utjecaja na okoliš. Takva procjena nikada nije provedena kao ni terensko istraživanje same Trgovske gore, poručila je Marijana Petir, zasstupnica u Europskom parlamentu:

 

 

P1140427

 

Petir smatra da Hrvatska jednostavno nema pogodnu lokaciju za izgradnju odlagališta za nuklearni otpad:

 

 

Na kraju konferencije Petir je pozvala vladu da hitno sjedne za stol s predstavnicima Slovenije jer je pitanje skladištenja otpada iz Krškog jedno od onih koji se moraju što prije riješiti, a koje je neodvojivo od problema odlagališta na Trgovskoj gori.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.