Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“To moj je, moj je dom”

Koncert Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja

Koncert Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja

Pod vodstvom profesorice Dore Faltak pjevački zbor Srednje škole Petrinja održao je koncert u Velikoj dvorani POU Hrvatskog doma.

Zbor su činili sadašnji, ali i bivši učenici Srednje škole. „Naši bivši učenici rado se vraćaju na pojedine nastupe i ovo je jedan lijepi spoj sadašnjih i bivših učenika. Koncert je zamišljen sa skladbama posvećenima gradu i Domovini, od razdoblja romantizma do danas tako da imamo jedan presjek iz stilskih razdoblja i presjek raznih skladatelja, a u formi djevojačkog i muškog, te mješovitog zbora.”, rekla je Faltak.

dora

Koncert je nazvan prema pjesmi Silvija Strahimira Kranjčevića „To moj je, moj je dom”, pa je tako večer i započela recitacijom navedene pjesme, a recitirala ju je učenica Srednje škole Tea Harčević. „Doista smo ponosni što o Domovini pjeva upravo mladost, oni koji su otišli u druge gradove kako bi stekli obrazovanje, ali čija je prisutnost na ovom koncertu dokaz kako je veza između čovjeka i grada, čovjeka i zemlje krajnje neraskidiva.”, rekla je Tea.

Brojnu publiku u program je nakon recitacije uveo mješoviti zbor Srednje škole sa skladbama Jakova Gotovca „Naš grad” i Šime Marovića „Svrati, Gospode, k nama”, skladbu nastalu prema stihovima Ante Mateljana. Uslijedio je završni zbor iz opere Mila Gojsalića „O zemljo naša” skladatelja Jakova Gotovca uz klavirsku pratnju profesora Karla Ivančića, te „Misao svijeta” Krešimira Maglića, skladba koja je nastala prema stihovima S.S. Kranjčevića i sve pod vodstvom Dore Faltak.

Budući da je večer protekla u znaku Domovine i mladosti i sam kraj obilježen je recitacijom stihova koje je Milka Pogačić uputila upravo hrvatskoj omladini, a zbor je zaokružio večer pjesmama „Zemlja dide mog” Vinka Barčota, a 450. obljetnica bitke kod Sigeta spomenuta je finalnim zborom iz opere Nikola Šubić Zrinski „U boj, u boj” Ivana pl. Zajca, u izvedbi mješovitog zbora i uz klavirsku pratnju Karla Ivančića.

Na kraju večeri ravnatelj Srednje škole Petrinja Ante Balen zahvalio je zboru i Dori Faltak na sjajnom koncertu. „U školi se izuzetno ponosimo našim zborom. Znamo da iza svega ovoga stoji veliki rad, trud i dobra komunikacija, a rezultat je sve ovo što smo večeras vidjeli. Zbor se iskazao svojim radom, a ono što znaju pokazuju na mnogobrojnim koncertima koje održavaju u različitim gradovima diljem Hrvatske, u Lici, Slavoniji, Međimurju, Zagrebu, ovdje u našoj Županiji, u našem gradu i u našoj školi. Uspješni su i u natjecanju školskih zborova gdje su zadnjih godina višestruki prvaci u svojoj kategoriji i to je za nas veliki uspjeh. Ono što me posebno fascinira je da su i bivši učenici ove škole i dalje članovi zbora, i dalje se odazivaju i rado dolaze na ovakve manifestacije. Na tome im veliko hvala.”, rekao je Balen te zboru i profesorici Faltak poželio puno uspjeha u daljnjem životu i radu.

www.portal53.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.