Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja na Međunarodnoj koferenciji u Bihaću istaknuta kao primjer dobre prakse

Najavljena prekogranična suradnja

Najavljena prekogranična suradnja

Nastavljajući  se na četiri izdanja skupova održanih u Bruxellesu i Zagrebu kao specijaliziranih sektorskih skupova koji okupljaju vodeće tvrtke iz komunalnog gospodarstva u Bosni i Hercegovini i zemljama Regije, predstavnike nacionalnih i međunarodnih institucija, u Bihaću je održana međunarodna Konferencija o komunalnom otpadu i komunalnoj infrastrukturi s temom „Mogućnosti primjene europskih smjernica u BIH“.

 

12798925_1116400781744923_6009735134359488549_n

 

Ovim skupovima nastoji se zajedničkim djelovanjem stvoriti mrežu proaktivnih institucija, kvalitetnih organizacija i progresivnih pojedinaca, kao i bazu znanja i projektnih ideja, koje mogu biti od koristi javnim i privatnim aplikantima za europske fondove te donositeljima sektorskih politika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Grad Petrinja pozvan je na ovu konferenciju da kao primjer dobre prakse predstavi svoje projekte na području komunalne infrastrukture.

Uz petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića u Bihaću su  boravili i Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, i Mihael Jurić, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Gradu Petrinji, koji je kroz prezentaciju pod nazivom „Održivo gospodarenje otpadom u gradu Petrinji“, prisutnima predstavio projekte uspješno provedene na području Petrinje.Jurić je naglasio kako Grad Petrinja brine da se zbrinjavanje otpada provodi prema hrvatskoj regulativi.

Kroz prezentaciju prikazao je nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta, kanti za odvojeno skupljanje otpada, kompaktora za gradsko odlagalište, kamiona za odvoz otpada, čistilica, te najavio nove projekte u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem „Komunalac“ d.o.o.
Predavanja su održali i drugi eminentni stručnjaci iz ovog područja.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec koji je ujedno i član Odbora za okoliš, sigurnost hrane i javno zdravstvo govorio je o kružnoj ekonomiji koja je, kako je naglasio, način ostvarivanja veće koristi od resursa kojima raspolažemo i znači prepoznavanje vrijednosti u resursima koje smo do sada bacali.

Na Konferenciji sudjelovali su i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, dr. sc. Viktor Simončič, prijašnji pomoćnik ministra zaštite okoliša u RH, te certificirani stručnjak Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija. Prof. dr. emeritus Munir Jahić, stručnjak za zaštitu okoliša i odvodnju, kako u BiH tako i na međunarodnom planu govorio je o tome kako sve zastupljenija teza da „otpad nije smeće“ uzima sve više maha i u BiH i u zemljama Regije, gdje se u sve više slučajeva uvodi koncept održivog gospodarenja otpadom. Trenutno prisutna značajna aktivnost na planiranju, projektiranju i izgradnji regionalnih sanitarnih deponija je tehnički, ekonomski, pravni, ali i politički promašaj, izjavio je Jahić, napomenuvši kako deponije treba zamijeniti naprednijim centrima mehaničke i biološke obrade.

Ovom prigodom moglo se čuti i o negativnim potezima i iskustvima s EU fondovima, kakav je slučaj bio s Republikom Češkom. Naime, dr. sc Michal Chladek, predstavnik Češke govorio je, također, o tome kako je energetska namjena otpada sve češća praksa u Europi pa tako u Češkoj, ali naglasivši kako Češka nije uspjela opravdati sva povučena sredstva iz EU fondova, nego se dio odobrenih sredstava morao vratiti u Bruxelles zbog nedostatka kvalitetnih projekata. Dr. Chladek je u svojoj prezentaciji predstavio iskustva iz prve ruke i objasnio razloge zbog kojih je Češka u proteklom razdoblju čak 25 posto alociranih sredstava vratila u proračun EU.

Konferencija je bila izuzetna prigoda za razmjenu iskustava i uspostavu kontakata za buduću suradnju.Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović iskorstio je priliku za razgovor s Emdžadom Galijaševićem gradonačelnikom Bihaća, te dogovorio sljedeći susret u Petrinji po pitanju prekogranične suradnje.

 

12814780_1116400805078254_8623111426980318161_n12803018_1116400725078262_7404551544273401926_n

Izvor: Grad Petrinja

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.