Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petrinja, Kutina, Novska… oni će ugasiti svjetla. A vi?

Sat za planet Zemlju večeras od 20.30 do 21.30

Sat za planet Zemlju večeras od 20.30 do 21.30

Sat za planet Zemlju (Earth Hour), globalni je događaj koji organizira WWF (World Wide Fund for Nature) – Svjetski fond za zaštitu prirode već desetu godinu za redom, pozivajući domaćinstva i tvrtke na gašenje svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat.
Akcija Sat za planet Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o našem planetu. Već dvije godine kasnije akcija je upisana u Guinessovu knjigu rekorda, kao najveća svjetska volonterska akcija.
Godine 2015. u ovoj globalnoj akciji sudjelovale su 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 znamenitosti svjetske baštine.U Hrvatskoj se lani ovoj akciji pridružilo 56 gradova.

Glavni cilj akcije je osvijestiti stanovnike o resursima koje nemilice trošimo. WWF je i ovogodišnju akciju posvetio klimatskim promjenama.

 

Grad Petrinja uključit će se u akciju simboličnim gašenjem javne rasvjete u središtu grada –  bit će isključena rasvjeta crkve Sv. Lovre i šetališta J. J. Strossmayera, te javna rasvjeta u središtu grada (I. Gundulića, Trg dr. F. Tuđmana, M. Gupca, V. Nazora, A. Turkulina i A. Kačića Miošića) u vremenu od 20.30 do 21.30 sati. Iz Grada pozivaju sve Petrinjce  da se večeras pridruže akciji gašenjem svjetala u svojim domovima na sat vremena.

 

Akciji se pridružuje i Grad Kutina.Javna rasvjeta od 20.30 do 21.30 sati bit će isključena na Novom trgu, Trgu kralja Tomislava, Školskoj ulici,Kolodvorskoj, Ulici Kralja Petra Krešimira IV. I Hebranogovoj ulici.

 

Svoj obol akciji dat će i Grad Novska.Rasvjeta će se večeras od 20.30 sati ugasiti u gradskom parku, na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred Gradske uprave, Pučkog otvorenog učilišta, Glazbene škole, GKČ Ante Jagar te na gradskom groblju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.