Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Održana tribina „Uvođenje razdjelnika topline u višestambene zgrade“

Štede li razdjelnici toplinsku energiju ?

Štede li razdjelnici toplinsku energiju ?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba u suradnji s udrugom Novi svijet Luščani i Gradom Petrinja, organiziralo je danas u sisačkom naselju Caprag, u Društvenom domu Eugen Kvaternik tribinu na temu “Uvođenje razdjelnika topline u višestambene zgrade” .

Zašto su organizirali tribinu, objasnila je Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje održivog razvoja:

 

IVANA ROGULJ

 

 

Na današnjoj  tribini, sudjelovali su i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .Predstavnik Fonda – Aleksandar Halavanja:

 

ALEKSANDAR HALAVANJA

 

 

 

Ugradnju razdjelnika, Fond sufinancira u sklopu Programa energetske obnove zgrada koji je donijela Vlada RH.

Jedan od izlagača na ovoj tribini bio je i Robert Vuk iz Element Energetike.

 

ROBERT VUK

 

 

Razdjelnici sami po sebi, objašnjava Vuk, nisu uređaji koji štede energiju.Kako onda građani mogu štedjeti i smanjiti svoje račune za toplinsku energiju?

 

 

Kako stanari to mogu postići?

 

 

Vuk daje još nekoliko savjeta za uštedu toplinske enrgije:

 

 

Često se među građanima mogu čuti pitanja tipa „susjed i ja živimo u istoj zgradi, stanovi nam imaju istu kvadraturu, a računi za grijanje „astronomski“ nam se razlikuju“.U čemu je problem?

 

 

PUBLIKA 2

 

Podsjetimo još jednom, razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

Novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nedavno je najavio osnivanje radne skupine u svom Ministarstvu koje će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, no nije decidirano rekao hoće li obveza ugradnje razdjelnika biti ukinuta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.