Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Iz Bruxellesa Marijana Petir

Islamisti pažljivo biraju mete i odmjeravaju učinak

Islamisti pažljivo biraju mete i odmjeravaju učinak

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u utorak  u središtu Bruxellesa kako bi odali počast žrtvama terorističkih napada koji su se dogodili u belgijskom glavnom gradu jučer tijekom dana. U terorističkim napadima poginulo je više od 30 ljudi, a više od 200 ih je ranjeno.
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u utorak je, nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je ubijeno najmanje 34 ljudi, kazao da se trenutno ne preporuča putovanje u Belgiju, istaknuvši da hrvatska policija nadzire situaciju u zemlji i da građani mogu biti mirni.

Prema dostupnim informacijama svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i njihovi suradnici i pomoćnici sigurni su. Jedan slovenski diplomat je ozlijeđen, potvrdilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Britanske vlasti izvijestile su da je ozlijeđen jedan britanski državljanin.

Neposredno nakon napada u utorak kontaktirali smo zastupnicu Marijanu Petir:

Mediji prenose da je ISIL preuzeo odgovornost za napade. Prije tri dana je  najtraženiji čovjek u Europi Salah Abdeslam, mozak terorističkih napada u Parizu, ranjen i uhićen u velikoj policijskoj akciji upravo u Bruxellesu.

Upostavljen je centar za pozive, tako građani na broju 1771 mogu dobiti potrebne informacije. Premijer Republike Hrvatske Tihomir Orešković uputio je sućut belgijskom kolegi.

Petir EPP

Vojni analitičar Igor Tabak kazao je za HRT da islamisti pažljivo biraju mete i odmjeravaju učinak.Bruxelles je glavni grad Europe i takav napad nije slučajan, kazao je. Tabak je podsjetio da su napadači u Pariz u studenome išli iz Bruxellesa. Dodao je kako smatra da će se napadi nastaviti kada pozornost policije i javnosti malo popusti, ali ne na ovoj lokaciji.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.