Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“I mi to možemo” – osobe s down sindromom volontiranjem u kafiću pokazale što mogu i znaju!

21.ožujka obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

21.ožujka obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Da i osobe s down sindromom mogu biti samostalne i aktivno pridonositi društvu pokazalo je edukativno- tematsko druženje pod nazivom „I mi to možemo“ održano u jednom popularnom sisačkom ugostiteljskom objektu. Druženje je organizirano povodom Međunarodnog dana osoba s down sindromom koji se obilježava svakog 21.ožujka, no ovoga puta, za razliku od prošlogodišnjih obilježavanja, nije uključivalo okrugle stolove i predavanja, već zabavnu akciju inkluzivnog volontiranja. Njome se željelo pokazati kako i socijalno isključene osobe mogu biti ne samo korisnici već i pružatelji volonterskih usluga u zajednici. U Hrvatskoj, pokazuju podaci, živi više od 1600 osoba s down sindromom, od čega su njih sedamnaestero članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko- moslavačke županije, kaže Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko- moslavačke županije:

 

 

U današnjoj edukativno- tematskoj akciji osobe s down sidromom, uz pomoć asistenta, primale su narudžbe i posluživale goste kafića, a iznos dobivenih napojnica značio je da su svoj volonterski posao obavile i više nego dobro:

 

 

photo 1

 

Položaj osoba s down sindromom još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Predrasude su snažne, a prepreke njihovom uključivanjem u društvo prisutne su u svakoj životnoj fazi- od ograničenih mogućnosti školovanja do nepostojanja terapeuta koji bi radili s takvim osobama. Akcija poput današnje i pokrenuta je s ciljem rušenja stereotipa i pokretanja pozitivnih promjena u odnosu prema osobama s down sindromom:

 

 

photo 2

 

Natali Klarić Pranić radna je terapeutkinja koja već 5 godina radi u Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ. Osim s osobama s down sindromom, radi i s osobama s drugim vrstama oštećenja. Jednom ili dvaput tjedno po 45 minuta prosječna je tjedna terapija koju prolazi svaka osoba s down sindromom u Udruzi. Od kojih vježba se sastoji terapija i kako je zapravo raditi s takvim osobama, pitali smo Klarić Pranić:

 

 

photo 2

 

Podršku Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko- moslavačke županije svojim je dolaskom pružila i sisačka gradonačelnica, Kristina Ikić Baniček. Potvrda je to kvalitetnog odnosa Grada i Udruge pokazanog u praksi bezbroj puta, među ostalim i prije dvije godine dodijeljenim prostorom za uređenje senzorne sobe u Sisku, Sobe čuda, prve takve vrste u Sisačko- moslavačkoj županiji.

 

photo 1

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.