Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Gromoglasno NE iz Dvora!

Prosvjednici preuzeli riječ

Prosvjednici preuzeli riječ

Prvo javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga Nacionalnog programa provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva održano je u veljači u Zagrebu, uz prosvjed ekoaktivista i žitelja naše županije koji se protive odlagalištu nuklearnog otpada u prostoru bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost javno izlaganje  jučer i danas organizirao je i u Dvoru, no na jučerašnjem izlaganju riječ su preuzeli prosvjednici.

U Dvor su stigli  i prosvjednici iz Petrinje na čelu s petrinjskim gradonačelnikom Darnikom Dumbovićem.

 

DVOR PROSVJED - kopija

 

 

„To za nas nije prihvatljivo.Mi ovdje imamo budućnost,ali ne s nuklearnim otpadom“, poručio je Dumbović.

 

 

Još jednom Dumbović je podsjetio na izvore pitke vode kojima obiluje ovaj kraj, te šume bogate kestenom.“Ono što je Dalmatincima maslina, nama je kesten.Ljut sam kao čovjek, jer svi su proglasili svoje nacionalne parkove, a od nas očekuju da budemo nacionalno smetlište.Nuklearni otpad trajno će zagaditi okoliš za sve buduće generacije koje dolaze.Ovoj ekipi plaćenika koji nam to nameću treba reći ne“, poručio je petrinjski gradonačelnik.

 

DVOR PROSVJED 2 - kopija

 

Prosvjedu u Dvoru pridružila se i poznata eko aktivistica i novinarka Branka Šeparović.

 

 

„Cijeli je svemir jedan golemi nuklearni reaktor.I na Zemlji postoji radioaktivnost,i mi smo radioaktivni, ali radi se o količini i dozi koju život može izdržati“, objašnjava Šeparović.

 

 

Ne nuklearnom otpadu došla je reći i ekoaktivistica i stanovnica Dvora, Dijana Savić.

 

 

U raspravi u Dvoru sudjelovala je i Anita Sinjeri – Ibrišević, zamjenica sisačko-moslavačkog župana.

 

 

Na ideju o mogućem odlagalištu otpada, sa zebnjom gledaju i u susjednoj BiH.Jučer su u Dvoru bili načelnik Općine Velika Kladuša Edin Behrić  i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

„U ovoj Studiji BiH je stala na samo jedan list i govori se samo o Novom Gradu iz Republike Srpske i kako stanovništvo ovdje stari. Općina Dvor je također stala samo na jednu stranicu i govori se da je ovdje privredna neto aktivnost prošle godine iznosila 940 tisuća kuna i da stanovništvo stari. Ništa drugo se ne govori i u Studiji se niti jednim slovom nije pokazalo je li itko pogledao ima li već odloženog otpada, nije se prezentiralo jesu li hrvatska vlada ili vrhovni zapovjednik RH proglasili da područje više nije potrebno hrvatskoj vojsci, nigdje se ne spominje da s druge strane BiH živi 250 tisuća stanovnika, a nije traženo ni mišljenje državnog nivoa vlasti, federalnog nivoa vlasti Republike Srbije, niti jedne općine i mi s druge strane granice kao da ne postojimo. Također, u Studiji su se osvrnuli na to da Slovenija nije ugrožena, a nigdje se nisu osvrnuli na to koliko je ugrožena BiH kao država. Mislim da se ovdje radi o profitu i da neke skupine zarade određeni novac.” rekao je Behrić i dodao kako smatra da je Studija neozbiljan dokument, dok ga je trebala izraditi veoma ozbiljna institucija u RH.

„Mi to ne smijemo dozvoliti i nezapamćeno je u međunarodnom pravu da se nuklearni otpad vozi preko 200 i nešto kilometara da bi se skladištio upravo ovdje na lokalitetu Trgovske gore, u mjestu Čerkezovac.”, rekla je ministrica Srebrenka Golić i upozorila da bi skladište otpada bilo opasno zbog mogućih potresa i minskih polja.

Kategoričko NE nuklearnom otpadu, uputio je i Vlado Ribič, predsjednik Stožera za sprječavanje odlaganja radioaktivnog otpada u Općini Dvor.

 

 

Ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković, nakon što su mu prosvjednici onemogućili javno izlaganje studije, u publici je slušao primjedbe prosvjednika.Poruka svih je, kako je rekao jedan od sudionika prosvjeda, ista:

DVOR PROSVJED 3 - kopija

 

 

 

Nakon iznošenja svojih stavova, prosvjednici su kino dvoranu u Dvoru napustili, a prezentacija je ipak održana pred malobrojnim posjetiteljima koji su u dvorani ostali.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.