Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

1. ožujka 1565. osnovan je Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka) bio je tadašnji naziv zaljeva na kojem leži Rio

Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka) bio je tadašnji naziv zaljeva na kojem leži Rio

Na današnji je dan 1. ožujka 1565. godine portuglaski moreplovac Estácio de Sá osnovao je grad São Sebastião do Rio de Janeiro (sv. Sebastijan na Siječanjskoj rijeci).

Ime Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka) bio je tadašnji naziv za zaljev na kojem leži današnji Rio. Naime, taj je zaljev otkriven u siječnju 1502. godine, a mislilo se da predstavlja ušće velike rijeke. Zanimljivo je da su Portugalci došavši u zaljev u njemu zatekli Francuze koji su već ranije osnovali koloniju na jednom od otoka. I to ne bilo kakve Francuze nego Hugenote (kalvinističke protestante). Naime, u to je doba Francuska bila vjerski podijeljena na katolike i Hugenote, između kojih su uskoro izbili krvavi vjerski ratovi (sjetimo se samo pokolja u Bartolomejskoj noći).

Katolički Portugalci ušli su u sukob sa zatečenim Hugenotima, koje su smatrali hereticima, i nakon dvije godine krvavih borbi uspjeli su ih protjerati iz zaljeva. Inače, taj zaljev predstavlja kvalitetno prirodno zaklonište i površine je 412 kvadratnih kilometara (nešto veći od otoka Krka).


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.