Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zastupnica Petir predstavila mišljenje o obnovljivim izvorima energije

Korištenje obnovljive energije sastavni je dio europske energetske i klimatske politike

Korištenje obnovljive energije sastavni je dio europske energetske i klimatske politike

Zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu složili su se danas tijekom rasprave na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, na kojemu je hrvatska zastupnica Marijana Petir predstavila mišljenje na Izvješće Europske komisije o napretku u području obnovljive energije, kako je riječ o jednoj od najvažnijih tema kojima će se ovaj Odbor baviti. Mišljenje o ovom važnom pitanju koje je u svojstvu izvjestiteljice toga Odbora izradila zastupnica Petir, bit će upućeno Odboru za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta.

Korištenje obnovljive energije sastavni je dio Europske energetske i klimatske politike te uspješnost postizanja ciljeva u korištenju obnovljive energije pridonosi uspješnosti njene provedbe.

„U mišljenju sam nastojala ukazati na važnost postizanja obvezujućih ciljeva u području obnovljive energije u okviru energetske i klimatske politike do 2020. godine na razini EU i država članica te postignutog dogovora na Konferenciji o klimi COP 21 iz Pariza prošle godine“, rekla je Petir predstavljajući mišljenje.


Petir EPP


Direktiva o obnovljivoj energiji utvrdila je pravno obvezujući cilj od 20 % obnovljive energije u konačnoj bruto potrošnji do 2020. godine te ostvarenje cilja od 10 % za uporabu obnovljive energije u prometu. Direktivom su definirani i specifični i obvezujući nacionalni ciljevi do 2020. godine.

Izvješće Europske komisije, kako je istaknula Petir, pokazuje napredak u ostvarivanju ciljeva u području obnovljive energije i na europskoj razini i na razini država članica. „Kao izvjestiteljica smatram da taj napredak treba pohvaliti, a one države članice koji sporije napreduju u ispunjavanju nacionalnih ciljeva potrebno je potaknuti da poduzmu dodatne napore“, rekla je.

Referirala se i na važnost korištenja onih izvora obnovljive energije prilagođenih klimatskom i geografskom području – vodeći se načelom „djelovanja u skladu s prirodom i okolišem“ te onih tehnologija koji na okoliš i prirodu u koju se uvode imaju najmanji negativni učinak.

Kada je riječ o obnovljivoj energiji u sektoru prometa te proizvodnje biogoriva i tekućih biogoriva, Petir smatra kako Odbor mora iskazati svoju zabrinutost zbog slabog napretka. „Upravo zato želim i pozvati Komisiju da podastre jasnu viziju razvoja industrije biogoriva i tekućih biogoriva nakon 2020. godine, i to njihovih naprednih generacija, da se iskoristi taj potencijal u kreiranju novih radnih mjesta, istovremeno vodeći brigu da ne dođe do negativnih učinaka od neizravne prenamjene zemljišta“, rekla je Petir.

Dodala je kako je potrebno preispitati i doraditi postojeće kriterije održivosti te predložila kako bi se to moglo učiniti proširivanjem na ostala biogoriva poput bioplina i krute biomase, pogotovo kad se radi o uvozu biogoriva iz trećih zemalja te sve navedeno povezati s paketom zakonodavstva vezanim uz kružno gospodarstvo.

„Komisija često navodi u svojim dokumentima nužnost bolje konzistentnosti EU politika te upravo tu vidim mogućnost ostvarivanja pune sinergije i dosljednosti EU politika kada je riječ o energiji, klimi, otpadu, okolišu, poljoprivredi, ali i međunarodnoj razmjeni i trgovini“, zaključila je hrvatska zastupnica Marijana Petir svoje izlaganje u svojstvu izvjestiteljice Odbora.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.