Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Krafne

poslužiti punjene pekmezom ili čokoladom

poslužiti punjene pekmezom ili čokoladom

O čemu razmišljati i pisati u fašničko vrijeme nego o krafnama. U svakom kraju lijepe naše ove se fine prženice od dizanog tijesta drugačije zovu. Negdje su krafne, negdje krofne, negdje pokladnice, no kako god se zvale jedno im je zajedničko: čine ovo vrijeme maškaranja baš posebnim.

Krafne se mogu napraviti na nekoliko načina i vjerujem da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Kako su postale tradicionalno jelo, tako se i recepti prenose s koljena na koljeno, najčešće od naših baka.

Recept:

1 kg brašna

2 kockice svježeg kvasca

4 dl mlijeka

3 jaja + 3 žumanjka

13 dag šećera

2 vanilin šećera

1 dl ulja

2 žlice ruma ili konjaka

ribana korica polovice limuna

žličica soli

Priprema:

Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.

U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prestresti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).

Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm  pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20-tak minuta.

Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane, a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.

Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.

Dobar tek!

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.