Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Otvorena “vrata milosrđa” u bazilici Sv. Kvirina u Sisku

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju svečano misno slavlje

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju svečano misno slavlje

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 20. prosinca svečano misno slavlje u bazilici Sv. Kvirina u Sisku i tom prigodom otvorio „vrata milosrđa“ na toj crkvi. U koncelebraciji bio je domaći župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, a služio je đakon Marijan Štingl.

U homiliji biskup je progovorio o radosti što idemo u susret proslavi Isusova rođendana, dana koji je pobijedio tamu zla i grijeha i donio nam svjetlost nade i života, a o čemu govore i današnja čitanja. „Prvo čitanje iz knjige proroka Miheja uzvisuje mali zabačeni Betlehem i kaže da on, ‘premda najmanji među kneževstvima Judinim… mjesto je iz kojeg će nam izići onaj koji će vladati Izraelom.'(Mih 5,1) Dakle, logika Božja nije ljudska, Bog se ne klanja veličini i sjaju glavnih gradova i mjesta, on izabire mali gradić, mjesto iz kojeg je došao i David, najveći židovski kralj te upravo ovdje sviće sunce pravde, tu se rađa naš Spasitelj Krist Gospodin. I nama je to pouka, naime da nije važno u Božjim očima ništa što je veličina ljudska, nego za njega je veličina često u malenosti, ali u iskrenosti i poniznosti. Takav je bio i sam Sin Božji, takvi trebamo biti i mi. Drugo čitanje iz poslanice Hebrejima govori o utjelovljenju Sina Božjega. On ulazeći u svijet kaže: ‘Evo dolazim… vršiti, Bože, volju tvoju!’ (Heb 10,6-7). Spremnost da se podloži volji svojega Oca bila je za Krista beskompromisna, On nije htio ni mogao nikada postupati drukčije. A mi? Vršiti svoju ili Božju volju, služiti braći ljudima ili se nadati i željeti da svi drugi nama služe? To su pitanja, koja nas trebaju zaokupljati u ovom vremenu, pred dolazak Sina Božjega“, ustvrdio je biskup.

U nastavku biskup je progovorio o otvaranju „vrata milosrđa“. „Kada smo otvorili danas ‘vrata milosrđa’ na bazilici sv. Kvirina, tada smo simbolično naznačili da svi mi, Kristovi učenici, neprestano želimo samo Krista slijediti, proći kroz njega, jer on je „vrata ovčinjaka“, kako je rekao (Iv 10), i tko kroz njega uđe spasit će se, a tko ne uđe osudit će se. Krist je naša nada i njegov dolazak trajno nadahnjuje našu dušu zahvalnošću. Vrata su važna, kao i na svakom domu, kao na utvrdama, tako i na crkvi. Zamislite koliko su važna bila vrata na našem sisačkom Starom gradu kada su navaljivali Osmanlije i željeli pokoriti ne samo Hrvatsku nego i čitavu Europu. Ali vrata su izdržala, a otvorila su se kada je trebalo poći u konačnu bitku i poraziti neprijatelja. Jesmo li mi svjesni kako Božja vrata, vrata Božjeg milosrđa trebaju svima nama biti bedem i zaštita, kako nas ona čuvaju, ali i šalju da ih otvorimo te pobijedimo kroz njih neprijatelje svoje oholosti, svojih grijeha i tako s Kristom Kraljem zavrijedimo vječni spokoj i nagradu“, rekao je biskup te na kraju progovorio još o buli pape Franje „Misericordiae vultus – lice milosrđa“ i smislu Svete godine milosrđa.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.