Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Očuvati radna mjesta i zaštititi radnička prava

Raspored na radna mjesta po kvalifikacijama

Raspored na radna mjesta po kvalifikacijama

Uprave INE prihvatila je inicijativu reprezentativnih sindikata koji djeluju u INI – Sindikata naftnog gospodarstva (SING), Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) i INAŠ – Sindikata naftne djelatnosti te je postignut dogovor prema kojem će, nakon implementiranja organizacijskih promjena u rafinerijama u Rijeci i Sisku, o kojima je odluka već donesena, Uprava INE odustati od otkazivanja ugovora o radu radnicima u rafinerijama, na način da će im, u sustavu INE biti ponuđen raspored na druga radna mjesta sukladno njihovim kvalifikacijama, znanjima i iskustvu te stvarnim poslovnim potrebama poslodavca.

Sindikati su predložili da se radnicima koji su proglašeni viškom ponude ugovori za druga radna mjesta unutar INE i INA-Grupe kako bi se višak radnika sveo na najmanju moguću mjeru. Isto tako, od poslodavca je zatraženo da se radnicima omogući doškolovanje i prekvalifikacija kako bi bili osposobljeni za radna mjesta, sukladno potrebama poslodavca. Razlog postizanja sporazuma između Uprave INE i reprezentativnih sindikata je teška gospodarsko-socijalna situacija u Republici Hrvatskoj te činjenica da se sindikati zalažu za cjelovita rješenja kojima će se osigurati opstojnost ININE rafinerijske prerade, o čemu odluke još uvijek nisu donesene. Dok se taj proces ne provede do kraja, sindikati su ravnopravno i u duhu socijalnog dijaloga Poslodavcu predložili konkretna rješenja koja za cilj imaju očuvanje radnih mjesta i zaštitu radničkih prava.

„Nama je važno spasiti svako radno mjesto i zaštititi svakog radnika u INI. To je moguće samo socijalnim dijalogom u kojem se predlažu održiva rješenja te zajedništvom na sindikalnoj sceni. Naši radnici ovim sporazumom nisu mogli dobiti bolju vijest tijekom blagdana“


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.