Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europska pčelarska nagrada za 2015. godinu

EU zastupnica Marijana Petir sudjelovala je na svečanosti dodjele nagrade

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u srijedu, 9. prosinca na svečanosti dodjele Europske pčelarske nagrade za 2015. godinu u Bruxellesu.

Među 23 prijave pristigle na natječaj, prestižnu je nagradu osvojio projekt pod nazivom „Pčelinja posla“ (Bee Deals) nizozemskog Centra za poljoprivredu i okoliš. Vrlo inovativan pristup koji uključuje sve relevantne subjekte (uzgajivače pčela, lokalnu zajednicu i trgovce) duž hranidbenog lanca predan je promicanju praksi usmjerenih na dobrobit pčela u svakodnevnim aktivnostima. Druga nagrada pripadala je uspješnom projektu čeških bumbara usmjerenom ka očuvanju ove vrste na lokalnoj razini.

Europsku pčelarsku nagradu ustanovili su prošle godine Europska udruga zemljovlasnika i Europski odbor proizvođača poljoprivrednih strojeva kako bi njome pridonijeli stvaranju zajedničkih rješenja za očuvanje bioraznolikosti, a ona se dodjeljuje izvanrednim i inovativnim projektima zaštite pčela i ostalih oprašivača u uzgoju.


petir logo


Zastupnica Marijana Petir nedavno je supotpisala i zastupničko pitanje upućeno Europskoj komisiji o povlačenju dopuštenja za korištenje insekticida sulfoksaflora na prostoru Europske unije koje je izdala Agencija za zaštitu okoliša smatrajući ga opasnim za pčele, a pozivajući se na nedavnu odluku američkog prizivnog suda koji je učinio isto.

Petir je u travnju ove godine podržala i slovenski prijedlog da se u Ujedinjenim narodima pokrene inicijativa za proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela, svjesna da o opstanku pčela ovisi i opstanak ljudi. Zastupnica prepoznaje važnu ulogu pčela u očuvanju bioraznolikosti i neprocjenjiv doprinos pčelarstva, koje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i velike potencijale, poljoprivrednoj proizvodnji.

Brinući o hrvatskom pčelarstvu, zastupnica njeguje suradnju s hrvatskim pčelarima koji ju informiraju o svojim uspjesima, ali i o problemima s kojima se susreću. Hrvatski su pčelari zastupnicu Petir upoznali i s poteškoćama na koje su naišli prilikom apliciranja na mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske o čemu je Petir zatražila i očitovanje nadležnih službi Europskog parlamenta. Zastupnici je tom prilikom potvrđeno kako je u nadležnosti država članica hoće li mjere kojima se može doprinijeti pčelarskom sektoru koristiti i uključiti u svoje programe ruralnog razvoja.

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske uključuje nekoliko podmjera koje se tiču pčelarstva i pčelinjih proizvoda, ali nisu usmjerene isključivo na sektor pčelarstva, dok su u Republici Hrvatskoj na snazi i nacionalni pčelarski programi za razdoblje od 2014. do 2016. za koje je Europska unija u tom periodu predvidjela sufinanciranje u iznosu od 3.181.266 EUR.

No, kako ističe zastupnica Petir, Ministarstvo poljoprivrede trebalo je hrvatske pčelare podrobnije informirati o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju te se snažnije postaviti oko prikupljanja podrške drugih država članica njihovim inicijativama. Zastupnica se stoga nada za dobrobit hrvatskog pčelarstva, ali i svih malih poljoprivrednih proizvođača koji su oštećeni pri dodjeli sredstava iz programa ruralnog razvoja, da će ubuduće donositelji odluka u Hrvatskoj postaviti poljoprivredu kao stratešku granu razvoja hrvatskog gospodarstva i prepoznati da o njoj ovisi suverenitet države i opstanak života.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.