Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Domaća bajadera

Poslastica bez koje Božić teško može proći

Poslastica bez koje Božić teško može proći

Sastojci:

200 g badema (ili oraha,lješnjaka)

250 g pettit beure keksa

180 g šećera

200 g margarina

100 g čokolade za kuhanje

100 g bijele čokolade

9 žlica vode

2 vanilin šećera

 

Za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje

5 žlica ulja

50 g margarina

2 žlice vode

 

Priprema

Bademe i kekse samljeti.

Zagrijati u loncu na tihoj vatri šećer i vodu, miješati dok se ne otopi. Prokuhati 5 minuta. Skloniti s vatre pa umiješati margarin nasjeckan na komadiće. Miješati dok se ne otopi. Tada dodati mješavinu badema i keksa. Dobro promiješati da se dobije kompaktna masa.

Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i dobro promiješati, a u drugi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati. Čokolade ćete najjednostavnije otopiti i iskoristiti do maksimuma ako u manjem lončiću zagrijete vodu do vrenja, ugasite vatru pa u vodu spustite vrećicu za zamrzavanje u koju ste dodali čokoladu natrganu na kockice. Kada se sve otopi (u svega nekoliko minuta), jednostavno odrežite vrh vrećice i istisnite čokoladu na željeno mjesto, ovaj put u smjesu za bajaderu.

Na pladanj, premazan tankim slojem maslaca, rukama ravnomjerno nanijeti tamniji dio, preko njega svjetliji dio. Dobro ispritiskati dlanovima i poravnati. Preko svega preliti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se u manjem lončiću na sasvim tihoj vatrici miješa čokolada, maslac, voda i ulje dok se potpuno ne otopi i ne ujednači.

Ohladiti i rezati na prutiće.

Dobar  tek!

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.