Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Hodočašće Sisačke biskupije u Svetu zemlju

Hodočašće Isusovim putevima od Nazareta i Galileje do Jeruzalema i Judeje

Skupina od četrdeset pet hodočasnika Sisačke biskupije predvođeni biskupom Vladom Košićem i stručnim vodičem fra Darkom Tepertom hodočastili su od 29. rujna do 6. listopada u Svetu zemlju i hodali Isusovim putevima od Nazareta i Galileje do Jeruzalema i Judeje, posjetili najvažnija kršćanska sveta mjesta, te svakoga dana slavili Svetu misu i razmatrali otajstva Kristova života na mjestima gdje su se ona u zemljopisno-povijesnom kontekstu dogodila.

Ovo je bila i prilika da se hodočasnici susretnu s brojnim hrvatskim redovnicima koji tamo djeluju, te saznaju o velikoj povezanosti Hrvata i svetih mjesta.


_MG_9744


Započevši hodočašće u Nazaretu, mjestu Isusovog djetinjstva i pripreme za poslanje koje mu je Otac namijenio, hodočasnici su dobili priliku vidjeti Marijinu kuću – baziliku Navještenja, i crkvu sv. Josipa, gdje su slavili sv. Misu. Istoga dana proputovavši kroz dolinu Jizreel hodočasnici su posjetili Kafarnaum i Petrovu kuću, Brdo Blaženstava i Tabghu, mjesto umnažanja kruhova te crkvu Petrova prvenstva. Prvi dan je završen vožnjom brodom Galilejskim jezerom do grada Tiberijade.

Drugoga dana, put prema Jeruzalemu započeo je u Kani Galilejskoj gdje su svoje zavjete obnovili bračni parovi iz grupe, a misno slavlje slavili su na brdu Tabor u bazilici Preobraženja Gospodnjeg. U nastavku puta posjetili su grad Haiffu, goru Karmel i crkvu Stella Maris, a panoramski su razgledali i Tel Aviv.


_MG_0818


Hod Jeruzalemom sljedeći dan započeo je na Maslinskoj gori gdje su hodočasnici posjetili crkvu Uzašašća i crkvu Očenaša, spustili se do podnožja Starog grada Jeruzalema i Getsemanskog vrta, gdje je u Pećini izdaje, pokraj crkve Marijina Groba slavljena misa. Ušavši unutar zidina Staroga grada posjetili su kompleks dvorane Posljednje večere (Cenacolo), najstariji Franjevački samostan u Sv. zemlji i boravište sv. Nikole Tavelića, te baziliku Usnuća Marijina i benediktinski samostan. Dan je završio molitvom u bazilici Sv. Groba, unutar koje se nalaze Kalvarija i mjesto Uskrsnuća, cilj svakog hodočasnika u Svetu zemlju.

Četvrtog dana hoda Isusovim stopama put je započeo u Ain Karemu gdje su hodočasnici posjetili crkvu rođenja sv. Ivana Krstitelja i crkvu Pohođenja Bl. Djevice Marije, te Pastirsko polje i baziliku rođenja Kristova u Betlehemu, a misu su slavili u špilji franjevačke crkve sv. Katarine, najbližem mjestu Isusova rođenja i jaslica.


_MG_0673


Jutro petoga dana započelo je misom na Kalvariji, nakon čega su u Judejskoj pustinji posjetili Masadu i Kumran, mjesto gdje su pronađeni najstariji zapisi Starog Zavjeta, te Mrtvo More.

Predzadnjeg dana hodočašća posjetili su Jerihon i Brdo Kušnje, gdje je i slavljena misa u franjevačkoj crkvi Dobrog Pastira, a hod toga dana završen pobožnošću Križnog puta ulicama Starog Grada Jeruzalema, od kapele Osude do bazilike Sv. Groba.

Hodočašće je završeno u utorak 6. listopada misnim slavljem u crkvi Posljednje večere (pokraj Cenacola) u Jeruzalemu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.