Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagdan Male Gospe u Sisku

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, tradicionalno je svečano proslavljen u utorak 8. rujna ispred crkve Pohoda BD Marije, na sisačkom Viktorovcu

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, tradicionalno je svečano proslavljen u utorak 8. rujna ispred crkve Pohoda BD Marije, na sisačkom Viktorovcu (župa Pohoda BDM).

Svetu misu predvodio je vicekancelar Biskupije i supsidijar ove župe vlč. Janko Lulić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Brankom Koretićem i svećenicima Sisačko-katedralnog dekanata, a slavlju je nazočio i velik broj hodočasnika sisačkog kraja.



U homiliji, vlč. Lulić je istaknuo kako je nemoguće odvojiti ovaj blagdan Marijina rođenja od Isusova rođenja. „Marija nam donosi Isusa po rođenju, ali možemo reći kako i Isus nama donosi Mariju kao neznatnu i poniznu Božju službenicu, kao onu koja je pristala na veliki Božji plan. Sigurno ne bez straha, ali s velikim pouzdanjem u Boga. I zato je put, po Mariji k Isusu, put koji nam je Gospodin dao. U Svetome Pismu Marija jako malo govori, ali ona dovoljno čini svojom šutnjom i time što cijelim svojim bićem pristaje uz svoga Sina, pristaje na Božji plan spasenja. Sama je gledala kako je ostavljen, ubijen i razapet na Veliki petak, ali zato se On nije zadržavao na tome nego je učinio korak unaprijed; korak kojem nas je poveo u jedinstven događaj ljudske povijesti ; događaj Uskrsnuća“, ustvrdio je vlč. Lulić.



U nastavku, propovjednik je rekao kako bi tema današnjeg blagdana mogao biti i Božji pogled u neznatnost i malenost. „Često puta mi se ne usuđujemo ni pomisliti što bi to Bog mogao vidjeti u nama i našoj nutrini, a koja je često puta zatrovana i zaražena grijehom. Stoga ovo je i blagdan u kojemu dopuštamo da Bog liječi našu nutrinu od grijeha i slabosti da bi nas učinio ljudima prave i istinske vjere. Baš u tim trenucima Božji pogled seže u našu neznatnost, malenost i krhkost. Ne osuđuje nas već nas poziva da se izdignemo iz slabosti i susretnemo s Njime“, zaključio je vlč. Lulić.

Na kraju vlč. Luliću na predvođenju slavlja zahvalio je vlč. Koretić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.