Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Saznajte kako je slijepi benediktinac Dom Pérignon stvorio šampanjac

Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, 1693. godine našao je način kako da šampanjac učini vrhunskim pićem

Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, 1693. godine našao je način kako da šampanjac učini vrhunskim pićem

Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, 1693. godine našao je način kako da šampanjac učini vrhunskim pićem. Do tada je nevolja bila što su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino i davao mu neugodan okus. Naknadnim drugim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i osobit peckav okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.

Središta proizvodnje šampanjca su Épernay i Reims. U Champagni se proizvode isključivo bijeli šampanjci, a najbolji su oni od crnog burgunca (brzim prešanjem dobije se bijelo vino) i chardonnaya.

Povodom donošenja zakonodavstva koje je uredilo proizvodnju šampanjca u Francuskoj i ograničilo vinorodno područje čija pjenušava vina smiju nositi naziv Vin de Champagne, nastali su 1911. god. ozbiljni socijalni nemiri u kojima su bile spaljene neke vinarije. Vlasti su radi gušenja nemira poslale čak 40 tisuća vojnika.

Po načinu proizvodnje šampanjci, odnosno pjenušci dijele se  na one dobivene klasičnom metodom ili dobivene tankovskom metodom, pri tome nema neke razlike u kvaliteti, ali ima u cijeni.

Klasičnom metodom naziva se ona gdje je drugo vrenje obavljeno u boci, odnosno Dom Pérignonova metoda. Ta metoda je vrlo skupa, jer zahtijeva puno prostora i ljudskog rada. Svaka se boca mora, tijekom nekoliko mjeseci, svaki dan protresti, zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se na kraju talog od kvasca skupio na grliću boce. Gubitci od pucanja boca (u kojima nastaje sve jači unutarnji pritisak ugljičnog dioksida) katkad su veliki, a također i puno vina gubi pri degoržaciji, odnosno pri postupku otčepljivanja boca i izlijevanja taloga, te dosipavanja tzv. ekspedicijskog likera, koji će konačno oblikovati okus pjenušca.

Tankovska metoda je ona gdje je drugo vrenje obavljeno u čeličnim tankovima, a naziva se još i metoda Charmat po svojem pronalazaču. Osnovna vrijednost te metode je u industrijalizaciji postupka, što znači i pojeftinjenje pjenušca i njegova dostupnost širem krugu potrošača.


 

7 komentara

7 Comments

 1. Lfkgjl

  28.05.2023. at 13:42

  benicar oral verapamil drug purchase depakote for sale

 2. Lvwssw

  26.05.2023. at 22:51

  vardenafil 20mg tablet tizanidine online plaquenil 400mg ca

 3. Nvoxfw

  25.05.2023. at 3:19

  order vardenafil 20mg generic vardenafil 10mg cost order plaquenil 200mg without prescription

 4. Htfrfs

  23.05.2023. at 8:51

  buy lasix online diuretic order doxycycline online cheap buy ventolin 2mg

 5. Sfbbih

  21.05.2023. at 13:50

  oral azithromycin buy omnacortil 10mg pill gabapentin for sale online

 6. Xmlajl

  20.05.2023. at 0:01

  buy accutane without prescription order amoxil 250mg generic azithromycin 500mg usa

 7. Tvgvoo

  13.05.2023. at 4:53

  cialis 40mg brand order tadalafil 40mg pill the blue pill ed

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.