Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zeleno svjetlo EK petrinjskom projektu vodoopskrbe i odvodnje

„Cilj ovog europskog projekta je upravo da nema nikakvog plaćanja priključaka.Ovo sve što je došlo, došlo je besplatno i građane neće ništa koštati“.

„Cilj ovog europskog projekta je upravo da nema nikakvog plaćanja priključaka.Ovo sve što je došlo, došlo je besplatno i građane neće ništa koštati“.

U Maloj vijećnici Grada Petrinje u srijedu, 7.siječnja 2014., na konferenciji za novinare najavljena je provedba projekta vodno – komunalne infrastrukture Petrinja- Mošćenica.

Projekt  koji Petrinjci čekaju već godinama, dobio je potvrdu Europske komisije kao jedan od petnaest velikih projekata u Republici Hrvatskoj koji će biti financirani sredstvima fondova Europske unije.Radi se o rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i rekonstrukciji i dogradnji sustava odvodnje Petrinja – Mošćenica.Ovih dana objavljen je i natječaj za odabir izvođača radova.

Direktor petrinjske Privrede, Zlatko Medved podsjetio je kako je izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekt počela još prije desetak godina.Privreda je do sada za njega ishodila 18 građevinskih i jednu lokacijsku dozvolu.Njegova ukupna vrijednost je 335 milijuna kuna.“To je“, rekao je Medved,“projektantska cijena za natječaj, a kolika će ona stvarno biti,pokazat će se kroz ponude, odnosno provođenjem samog natječaja“.

„Petrinja“, podsjetio je direktor Privrede, „ima jedan od najstarijih vodovoda u Republici Hrvatskoj.Njegova izgradnja počela je još davne 1911. godine.Većina postojećeg sustava napravljena je prije Domovinskog rata.Zbog starosti cijevi,gubici vode su veliki, oko 66% , dok je u Hrvatskoj prosjek oko 40 %.Cilj ovog projekta je upravo smanjivanje tih gubitaka, ali i zaštita okoliša te poboljšanje kvalitete pitke vode“, istaknuo je Medved.Očekuje da bi radovi, ukoliko bude sve u redu s natječajima, mogli početi već u lipnju ove godine. Rok za izvođenje radova je 26 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Projekt na području Mošćenice,Češkog Sela,Slatine i Nove Drenčine obuhvaća izgradnju 70-ak kilometara kanalizacije i rekonstrukciju i dogradnju 50-ak kilometara vodovodne mreže.Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno oko 4500 kućnih priključaka. Bit će rekonstruirane i dvije vodospreme te 17 precrpnih stanica, što je, dodao je direktor Privrede Zlatko Medved, važno i za obranu grada od poplava.

Same građane,naravno, najviše zanima koliko će u konačnici njih to koštati.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručuje – ništa!

„Cilj ovog europskog projekta je upravo da nema nikakvog plaćanja priključaka.Ovo sve što je došlo, došlo je besplatno i građane neće ništa koštati“.

Podsjetio je da ovaj projekt EU financira do 72% dok se 28%  financira nacionalnim sredstvima, od čega Grad plaća 13, 33%.Prema prvim projekcijama učešće Grada trebalo je biti oko 15 milijuna kuna, no Dumbović kaže kako će pokušati ishoditi da ono bude i manje, jer Petrinja spada pod tzv. potpomognuta područja koja su teško stradala u Domovinskom ratu.Kada bi Grad sam financirao ovakav projekt, uzimajući u obzir proračunske mogućnosti, trebalo bi nam šezdeset godina da ga dovršimo“, ilustrirao je petrinjski gradonačelnik.Zahvalio je svima koji su na projektu radili te izrazio nadu kako će osim boljeg komunalnog standarda građanima Petrinje,ovaj projekt donijeti i nova radna mjesta.

Inače, u veljači ove godine trebao bi profunkcionirati i sustav za ultrafiltraciju vode, čime bi Petrinja zadovoljila preko 90% svojih potreba za pitkom vodom,rečeno je između ostalog na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Photo: www.petrinja.hr

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.