Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Recenzija albuma: Mirko Švenda Žiga

Mirko Švenda Žiga nije mogao izabrati bolji dio godine i odabrati ljepše pjesme za Obiteljski album.

Mirko Švenda Žiga nije mogao izabrati bolji dio godine i odabrati ljepše pjesme za Obiteljski album.

Mirko Švenda Žiga nije mogao izabrati bolji dio godine i odabrati ljepše pjesme za Obiteljski album. Iako se ideja čini jednostavnom, spada u kategoriju „lako je sada tako misliti“, a cd je kao stvoren za ugođaj Božićnog druženja u zagrljaju najdražih. Album otvaraju i zatvaraju „posebne“ pjesme, a izuzev covera znanih naslova, tu je i nekoliko autorskih dragulja!
Mamma son tanto felice stara je preko 60 godina i pjevali su je mnogi vrhunski glazbenici, od Claudia Ville, Connie Francis i Tota Cutugna do Andree Bocellija i Luciana Pavarottija. Žigina inačica zove se jednostavno Mama, i bez zadrške staje uz bok spomenutim izvođačima, s toliko žara i iskrenosti u izvedbi najdražem nam biću. Ne može se reći da je pjesma s pravom odabrana za najavni single, budući su redom od prve do dvanaeste jedna ljepša od druge.
A druga je Runjićev i Zuppin klasik Ćale moj, koji je svima urezan u pamćenje kao standard Vice Vukova. No Žiga si je i tu dao truda i ukoliko se pjesma ne sluša skoncentrirano, razlika u verzijama se i ne osjeti.
Sine moj je na albumu treća po redu, i nevjerojatno je koliko se u pjevaču koji ima osmero braće i sestara osjete emocije u eksponiranju Thompsonovih stihova.
Relativno logično, sljedi naslov Kćeri moja jedina, skladba koja je zapravo „feštarska“, a opet tako nježna, opuštajuća i optimistična. Veliki plus za odabir i uvrštavanje na album.
Duša s tri imena unosi dašak dalmatinske atmostfere, no i dalje nježno i opušteno, ležerno i sjetno. A Žiga zvuči kao da je stihove sam napisao…
Sljedi još jedan klasik, pjesma Sestrice! Do ove skladbe slušatelj je već u potpunosti prepušten dobrim vibracijama koje je do šestog naslova upio, kako u uši, tako i u emocije.
Brate moj sedma je pjesma na albumu i prva autorska nastala upravo za ovaj cd. Još malo nostalgije u stihovima Damira Kovačićeka, u kojima će se pronaći brojna braća.
Još jedan klasik nalazi se na osmom mjestu. Iako je poput Vukova, i Arsena iznimno teško ponoviti, Dida moj otpjevan je i odsviran upravo onako kako treba.
Tri autorske pjesme, koje je uglazbio Marko Tomasović, a stihove napisao Željko Pavičić redom su Otišla je baka, Moja braća te Tonči i Mara. Iako je „baku“ već Tomasović otpjevao, s pravom se nalazi na Obiteljskom albumu. Pjesma Moja braća s pravom su napisana za Žigu, a Tonči i Mara upravo za njega. Osim što je posvećena njegovim roditeljima, začinjena uvodnom molitvom i obojana sjetom, skladba nosi patinu koja će joj donijeti status rado slušanog hita.
Kako i priliči, pjesma majci zatvara Obiteljski album! Riječ je o obradi sevdalinke Tebi majko misli lete, koja će ovu vrstu glazbe još više popularizirati, nakon što ju je međimurski tenor uzeo „pod svoje“.
Nije riječ samo o kreativnom uratku, već i predivnom poklonu dragoj osobi u bilo koje doba godine i dana, a simpatično se na albumu nalazi i prostor za poštansku marku.

Ocjena 8/10

Stjepan Bonev

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.