Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Prihvaćen Proračun grada Kutine za 2015.godinu

Prije izglasavanja proračuna političkih prepucavanja nije manjkalo. Smijenjen predsjednik Gradskog vijeća Nikola Domitrović

Prije izglasavanja proračuna političkih prepucavanja nije manjkalo. Smijenjen predsjednik Gradskog vijeća Nikola Domitrović

Proračun grada Kutine usvojen je sa 11 glasova za, 9 protiv i jednim suzdržanim. Gradonačelnik Andrija Rudić može odahnuti jer je proračun izglasan i ipak nije došlo do scenarija koji je dio oporbe priželjkivao, a to su novi izbori.
SDP je na ovoj sjednici ostao bez predsjednika Gradskog vijeća Nikole Domitrovića čiju je smjenu zahtijevala oporba (HDZ, HSLS i HSS) kojima su se pridružila i dva Nezavisna vijećnika. Smjena predsjednika GV-a tako je prošla s 11 glasova za i 10 protiv. Razloge za smjenom artikulirao je u ime oporbe predsjednik HDZ-a Zlatko Babić. Uz neodgovarajuće vrijeme sazivanja sjednica (u 13 h) oko kojih se nisu uspjeli dogovoriti, kao razlog navode i temperament predsjednika Gradskog vijeća koji, kako je istaknuo Babić, često stvara tenzije, te se neprimjereno ponaša prema oporbenim vijećnicima. Dodaju i kako Nikola Domitrović, odnedavno i predsjednik SDP-a, ovu poziciju koristi za samopromociju.

kutina 2

Vijećnik HSP-a Vladimir Mičetić, suprotno ovom mišljenju, dijeli mišljenje vijećnika stranaka aktualne vlasti koji ne vide razloge za smjen

  1. „Ako prihvatimo prijedlog HDZ-a onda se na taj način može svatko smijeniti“, rekao je Mičetić koji je danas vodio sjednicu kao zamjenik predsjednika Gradskog vijeća. Nikola Domitrović ostavku smatra političkom odlukom. Ističe da je radio isključivo po poslovniku po kojem on ima pravo govoriti kao vijećnik, što se, kako kaže, oporbi ne sviđa. »Rad u vijeću nastavljam kao vijećnik. Bit ću konstruktivan i sada, kao gradski vijećnik, još izravniji, jer neću morati balansirati kao što je to bilo u funkciji predsjednika GV-a», rekao je Domitrović nakon smjene.

Proračun je s više pauza i dogovaranja prihvaćen i iznosi 84.607.000 kn. Uključuje i 4 amandmana koja je gradonačelnik uvrstio na prijedlog nezavisnih vijećnika u proračun, što je bio njihov uvjet za prihvaćanje proračuna.

Kako je istaknuo vijećnik Nezavisne liste Davor Borić, nakon prošle sjednice Gradskog vijeća i kroz razgovore s članovima Nezavisne liste koju on predstavlja u vijeću, dogovoren je nastavak dijaloga s gradonačelnikom oko prihvaćanja njihovih prijedloga za proračun. Uvršteni amandmani odnose se na povećavanje sredstava za školstvo u iznosu od oko 900.000 kn, prije svega u OŠ Mate Lovraka koja već godinama nema centralno grijanje i adekvatnu kuhinju što je za svaku vlast dosad bila velika investicija. Skinulo bi se u tu svrhu gradonačelniku i Gradskom vijeću, te političkim strankama, no o tome će Odluke još morati donijeti Gradsko vijeće na nekoj od narednih sjednica. HSLS ovi amandmani koji su jedini pristigli u zakonskom roku također su se razmatrali, ali budući da su vezani na smanjenje plaća u Gradskoj upravi što je pak uvjetovano kolektivnim ugovorom, nije se mogla donijeti odluka. Jedan amandman HSLS-a je prošao, a riječ je o 100.000 kn usmjerenih na Zajednicu sportskih udruga.

Prije izglasavanja proračuna političkih prepucavanja nije manjkalo. Gradonačelnik je apelirao na razum i izbjegavanje situacije financijske blokade grada što bi zaustavilo započete projekte i procese, te svakako štetilo na ovaj ili onaj način građanima Kutine. Oporba je pak u svom kritičkom izlaganju zazivala privremeno financiranje što su vidjeli kao put za mogućnost povratka na vlast. Kako ističe Željko Lenart, Grad ne bi bio u blokadi privremenim financiranjem. Ocjenjuje i da gradska vlast loše radi, nema investicija i nabraja dosadašnje propuste.

kutina 3

Predloženi proračun za 2015. prošao je bez ruku 9 vijećnika oporbe i uz jednog suzdržanog vijećnika Nezavisne liste. Čelnici oporbe, Zlatko Babić i Davor Kljakić negodovali su zbog izostanka rasprave o amandmanima nezavisnih vijećnika koje je gradonačelnik uvrstio u proračun.

«Ovo je uništavanje demokracije. Amandmani su bili dogovori s vijećnicima da se dobije većina i o njima nije bilo rasprave», rekao je Babić najavljujući prigovor državnoj upravi. Gradonačelnik Andrija Rudić zahvalio je svima koji su konstruktivno doprinijeli proračunu za 2015., a koji bi, kako je rekao trebao unaprijediti započete procese, od izgradnje Sisačke ulice, novih vodnih projekata, do poticanja poduzetništva i jačanje investicijske klime što je usmjereno na otvaranje novih radnih mjesta. «Rad na privlačenju investicija je intenzivan, radimo na projektima EU u sa Razvojnom agencijom Mrav koja je privukla u prvoj godini već 2,5 mln kn. Svatko dobronamjeran priznat će da takvu politiku u Hrvatskoj danas zagovaraju svi odgovorni političari, bez obzira na političku opciju, koji žele razvoj i kvalitetniji život u svojoj sredini», zaključio je gradonačelnik.

www.kutina.hr

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.