Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Poduzetnička zona Marof Lekenik-pokretač lokalnog razvoja

Nositelj projekta je općina Lekenik, a projektni partner Sisačko-moslavačka razvojna agencija SIMORA.

Nositelj projekta je općina Lekenik, a projektni partner Sisačko-moslavačka razvojna agencija SIMORA.

Lekenik će za 24 mjeseca u svojoj poslovnoj zoni imati izgrađenu komunalnu i energetsku infrastrukturu. Početak je ovo ozbiljnijeg razvoja općine i cijelog okruženja.

P1030761

„Poduzetnička zona Marof Lekenik – pokretač lokalnog razvoja projekt je čija je realizacija započela danas početnom konferencijom. Vrijedan 32, 6 milijuna kuna , prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih  fondova i kohezijskog fonda Europske unije u sklopu Programa 2007.-2013. sklopljenog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, ovaj projekt omogućit će razvoj i ove općine,ali i Sisačko-moslavačke županije.  Nositelj projekta je općina Lekenik, a projektni partner Sisačko-moslavačka razvojna agencija SIMOR-a.

Direktor SIMORA-e Mario Ćelan kazao je kako nije bilo jednostavno pripremiti ovaj projekt. Jedan je od rijetkih koji je prošao vezan uz poslovne zone, jer je na razini svih ministarstava najavljivano kako se više neće poticati izgradnja poslovnih zona, jer je većina njih u Hrvatskoj prazna i neiskorištena. Ipak, blizina zračne luke, željeznice, auto ceste , potencijal je koji je prepoznat na ovom području, rekao je Ćelan.

Realizacijom ovog projekta malim i srednjim poduzetnicima bit će stavljeno na raspolaganje 304.300 četvornih metara uređenog i potpuno opremljenog građevinskog zemljišta na izuzetno atraktivnoj lokaciji. Na neki način mi smo lideri na ovom području, rekao je načelnik općine Lekenik Ivica Perović, te podsjetio kako ovo nije jedini projekt  jer iz programa IPARD za izgradnju kolektorskog sustava od Poslovne zone do recipijenta-ispusta općini su odobrena sredstva od 7 milijuna kuna.

P1030759

Sve su ovo preduvjeti, kazao je načelnik Perović da se dovedu poduzetnici u zonu, zaposle mještani Lekenika i županije, a naravno i potakne razvoj gospodarstva. To nam je cilj, zaključio je Perović.

Premalo je , do sada , učinjeno na privlačenju sredstava iz fondova, a ovo je pokazatelj kako se može, rekao je danas u Lekeniku sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

Puno je loših primjera u Hrvatskoj, vjerujem kako će općina Lekenik zonu „napuniti“ gospodarskim subjektima. Puno je porijejata spremnih za financiranja, na ćalost dobrano kasnimo, ali to ćemo promijeniti, zaključio je župan Žinić.

Opći cilj ovoga projekta čija je realizacija službeno započela 01. listopada, a trajat će 24 mjeseca  je doprinijeti održivom razvoju općine Lekenik i šireg okruženja poticanjem rasta malih i srednjih poduzeća i stvaranjem novih radnih mjesta. Omogućit će se ovo izgradnjom komunalne i energetske infrastrukture u poduzetničkoj zoni te ulaganjem u razvoj ljudskih potencijala i marketing.Projekt je predstavila voditeljica Projekta Anamarija Vulić Kovjanić

P1030757Ugovorna vrijednost projekta je 32 milijuna 608 tisuća i 320 kuna, od čega su 94,39 posto bespovratna sredstva , a 5, 61 posto, odnosno iznos od milijun i 829 tisuća sufinancira općina Lekenik.

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.