Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ivo Žinić sa suradnicima o županijskoj blagajni

Strogo će se kontrolirati racionalno trošenje proračunskih sredstava na način da će se ustrojiti županijska riznica i objediniti javna nabava.

Strogo će se kontrolirati racionalno trošenje proračunskih sredstava na način da će se ustrojiti županijska riznica i objediniti javna nabava.

Nema ustupaka niti usluga klubu vijećnika koji će podržati naš prijedlog rebalansa za ovu i proračuna za 2015. godinu.Kada će biti održana sjednica županijske skupštine još uvijek ne znam , jer ju saziva predsjednik Željko Soldo. Mi smo željeli barem dvije sjednice do kraja godine, no to se nije dogodilo. Pretpostavljam kako će posljednja sjednica u ovoj godini biti održana najkasnije do 22. prosinca, rekao je župan Ivo Žinić.

P1030525

Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2014. godinu bio je nerealno planiran i neuravnotežen, rekao je u četvrtak, 04. prosinca  na tiskovnoj konferenciji župan Ivo Žinić, podsjećajujući kako je planirani proračun za ovu godinu iznosio 259 milijuna kuna, a ostvareni prihod do kraja godine iznosit će 214 milijuna kuna ili 45 milijuna kuna manje.

Posebno su izostali porezni prihodi koji su bili planirani u iznosu od 67 mln kuna, a ostvareni su u iznosu manjem za gotovo 34 posto, odnosno ostvareni su u iznosu od 50 milijuna kuna.

Godišnja zaduženost županije iznosi 1,4 mln kn što je više od 21 posto, dok je, podsjeća Žinić ,dozvoljena zaduženost u odnosu na ostvarene izvorne prihode 20 posto. Županija se tako više neće moći zaduživati do 2019. godine.

P1030527

Naravno, ukoliko se nešto ne promijeni, ukoliko se ne povećaju izvorni prihodi,a to je moguće jedino otvaranjem novih radnih mjesta , gospodarskim oporavkom, osiguravanjem sredstava iz europskih fondova.

Manjak prihoda i neplanirani izdaci imaju za posljedicu traženje ušteda na pozicijama koje nisu realizirane, a to su : naknade savjetnicima, troškovi reprezentacije, razne manifestacije i promocije , smanjenje subvencija Turističkoj zajednici SMž i Razvojnoj agenciji SIMORA, te projekti za koje nisu osigurana sredstva iz državnog proračuna.

Na temelju ostvarenja proračuna u 2014. Godini , trenutno dostupnih pokazatelja o preuzetim obavezama Županije i simulacijama o visini prihoda povodom izmjena Zakona o porezu na dohodak Proračun SMŽ za 2015. Godinu iznosi 224 milijuna kuna, što je za deset milijuna više u odnosu na prijedlog rebalansa za ovu godinu.

Naime, u idućoj se godini očekuju veći prihodi od legalizacije građevinskih objekata, povećanih primitaka od pomoći za zaštitu okoliša i očekivanih sredstava od Ministarstva prosvjete za otplatu anuiteta za izgradnju OŠ Popovača.

Cilj je, rekao je Žinić u idućoj godini očuvati postojeću financijsku stabilnost županijskog proračuna i izvršenje svih planiranih investicija.

P1030523

Strogo će se kontrolirati racionalno trošenje proračunskih sredstava na način da će se ustrojiti županijska riznica i objediniti javna nabava. Dodatno će se propisati kriteriji za sve rashode u kulturi, sportu i socijali te na taj način izbjeći ne transparentno trošenje proračunskih sredstava.

U proračunu su predviđena 4 nova programa za razvoj gospodarstva , osigurana poticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i turizma, a osobito pomoći u povlačenju sredstava iz fondova EU kako bi u što kraće vrijeme osigurali zapošljavanje mladih nezaposlenih, zaključio je župan Žinić.

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.