Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Direktor SIMORA-e Mario Ćelan: Ambiciozni, ali realni i ostvarivi planovi

Čelan je naglasio kako u sljedeće dvije godine očekuje „najmanje 50 mladih, novih poduzetnika u poljoprivredi na području Sisačko-moslavačke županije.

Čelan je naglasio kako u sljedeće dvije godine očekuje „najmanje 50 mladih, novih poduzetnika u poljoprivredi na području Sisačko-moslavačke županije.

Poticati samozapošljavanje mladih poljoprivrednika, unaprijediti promidžbu poljoprivrednih i ostalih proizvođača, ojačati partnerske odnose sa svim dionicima u društvu, osobito s medijima, te uspostaviti dvosmjernu komunikaciju sa zainteresiranim građanima u cilju podizanja razine kvalitete vidljivosti Razvojne agencije i opće informiranosti javnosti, okosnica je dvogodišnjeg programa rada kojeg je predočio Mario Čelan, novi direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORE d.o.o., na konferenciji za novinare održanoj u Sisku u četvrtak, 18. prosinca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Govoreći o predstojećoj provedbi Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine, koji se odnosi na bespovratna sredstva iz Fonda za ruralni razvoj za mjeru 6.1. –  Potpora mladim poljoprivrednicima, Čelan je naglasio kako u sljedeće dvije godine očekuje „najmanje 50 mladih, novih poduzetnika u poljoprivredi na području Sisačko-moslavačke županije. U tu se mjeru uklapa velik broj stanovnika, odnosno mladih do 40 godina, a s maksimalnih 70.000 eura moguće je samozapošljavanje cijele obitelji.“ Direktor Razvojne agencije objasnio je kako je već počeo razgovore s institucijama – mogućim partnerima i sufinancijerima u realizaciji programa, kao što su Sisačko-moslavačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, gradovi i općine, te gospodarskim subjektima koji se bave preradom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda. „Ovu mjeru razvijat ćemo u svim smjerovima, od neophodne infrastrukture, poticanja osnivanja zadruga do otkupa. Mladim poduzetnicima u poljoprivredi nastojat ćemo pružiti i besplatne knjigovodstvene usluge tijekom prve godine njihova rada“, najavio je Mario Čelan. Očekuje se kako će natječaj za spomenutu mjeru biti objavljen tijekom mjeseca siječnja, tako da bi novi poduzetnici mogli početi s poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno s poslovanjem već u drugoj polovici 2015. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako bi se mlade obitelji lakše odlučile za poduzetništvo u poljoprivredi i ostanak na selu, u okviru Programa ruralnog razvoja predviđena su ulaganja u temeljne usluge i obnovu ruralnih područja. „Mjera 7.4. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, podrazumijeva pomoć jedinicama lokalne samouprave s najviše 10.000 stanovnika. Kroz tu ćemo mjeru izgraditi i opremiti prostore i objekte javne namjene kao što su dječji vrtići, igrališta, parkovi i tome slično. Projekti se financiraju u sto postotnom iznosu, a za pojedini projekt moguće je povući maksimalno milijun eura“, rekao je direktor SIMORE.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tom prigodom Mario Čelan najavio je i otvaranje izložbeno-prodajnog predstavništva poljoprivrednih i drugih proizvođača s područja Županije u Sisku ali i u inozemstvu, najvjerojatnije u Beču. „Cilj ovog pilot projekta je ujediniti sve naše proizvođače, a za mnoge ni ne znamo da postoje i kvalitetno rade, prezentirati ih domaćoj, te osobito inozemnoj javnosti. I u tom projektu očekujemo suradnju nadležnih institucija, posebno Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije“, rekao je direktor županijske Razvojne agencije.

 

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.