Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Balavi, Bahati, Bešćutni

Danas se isto kupuju vijećnici, u vlastitoj koaliciji dolazi do međusobnih ucjenjivanja i pokušaja puča, zastrašuju se djelatnici u upravi, pritisak se vrši na vijećnike koji se usude suprotstaviti žezlu kraljice majke.

Danas se isto kupuju vijećnici, u vlastitoj koaliciji dolazi do međusobnih ucjenjivanja i pokušaja puča, zastrašuju se djelatnici u upravi, pritisak se vrši na vijećnike koji se usude suprotstaviti žezlu kraljice majke.

Nema dugo da je Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski, rekao za svoje mlade stranačke kolege da su balavi. Mi smo odmah oštroumno zaključili koga se to ide, tko su balavci i tko je tim balavcima šef. I šef je za Komadinu isto balavac. Siniša je balavac, Arsen je balavac, Gordan je balavac, Kiki je balavica i svi ostali  nasuprot starim kadrovima, iskusnima i prekaljenima su balavci. I neće njemu balavci odlučivati što je dobro za Rijeku, a što nije. No, udružila se balavurdija i po onoj staroj da dva loša ubiše….. i izglasala stavku u proračunu gdje Zlatkova županija gubi „fanj“ love.

Naša Kristina je rekla da za Sisak nema problema i da nama Siščanima ne trebaju Zoranove škude jer je ljepše biti svjestan kako ti pomoć ne treba nego tih tričavih par milijuna kuna. Kiki zna kako se novci zarađuju pa je njoj milijun sića za kojom nećemo plakati jer ona zna kako namaknuti puno više sredstava iz EU fondova  pošto je uzimanje love iz EU kase upravo njena specijalnost i ona je mnogo milijuna izvukla dosada. Kao priznata stručnjakinja za EU fondove. Zoran i Kristina uče Siščane kako biti gord i uzdignuta čela, kako pojačati samopouzdanje svakog građanina grada na tri rijeke. Da sviram kao nekada, došao bih sa svojom klapom limenjaka i ponudio se da trubljama i bubnjevima iskažemo jedinstvo stupajući novoofarbanim ulicama. Ili čvrsto udarajući stopalima po novoimenovanoj Promenadi.

grad

Kristina Ikić-Baniček kaže da milijun kuna nije nekakav novac. Zar to nije bahati stav naše prve dame Grada? Ona je bahata. Tako piše i u naslovu. Pa ne piše se naslov samo tako, on u svojoj intonaciji već mora zaintrigirati čitatelja ne bi li izazvao  onu djetinju radoznalost pa da počne čitati slovo po slovo. Jedino Karmen kaže da uvijek pročita samo prvih par rečenica i da je dalje ne zanima. Kada joj ovo netko došapne vjerujem da će odsada čitati i dalje od četvrte rečenice.

No, nije Kristina samo balava kako kaže Komadina, bahata kako kažem ja , ona je uza sve to i bešćutna što svjedoči njena tvrdokornost prema političkim suparnicama, samohranim majkama i jedinim hraniteljicama obitelji. Njena želja za skidanjem glave političkog protivnika je jača od filozofije plemenitog pobjednika. Jer plemeniti pobjednik neće uprljati svoju čistu pobjedu nekakvim radnjama koja će zasjeniti sve ono što je u pobjedi sadržano kao smisao. Plemeniti pobjednik se ne iživljava nad poraženima, ne šamara starce i djecu, ne ponižava i utjeruje strah slabijima oko  sebe. Pobjednik mora ostati čvrsto, s obje noge na zemlji i znati što je činiti s oružjem u ruci, a koje je ovome slučaju pero.

Samohrana majka i jedina hraniteljica obitelji je visokoobrazovana, mlada žena koja se bori za svoje dijete, za svoju obitelj, koja želi raditi ono za što se školovala. Ali u njenom CV-u će pisati pripadnost  političkoj opciji od koje se gradonačelnici diže kosa na glavi. Ona, gradonačelnica,  kaže da su pripadnici te opcije kriminalci, fašisti, krezubi i nepočešljani. Takve treba izopćiti, protjerati iz grada jer nam takvi prljaju gradske ulice. Diskriminirati slabije od sebe, drugačijeg od sebe, različitog mišljenja je dokaz slabosti i bešćutnosti.  Ovim zadnjim epitetom sam opravdao naslov. Balavi, bahati, bešćutni.

Imamo li snage i volje analizirati dalje, a zašto je naša gradonačelnica od te sorte kojoj čovjek ne predstavlja ništa do „velike nakupine molekula“ kako kaže Ambrosius ili je čovjek samo broj kojeg prebrišemo jednim potezom i više ga nema. Ne postoji više. Otkuda izvire taj poriv za sirovom moći?

Moć nad ljudima je opasna stvar. Moć nije za slabiće i izgubljene, zabludjele u vlastitim, neostvarenim ambicijama. Moć u takvim ljudima prirodno i polako kopni kako se suočavaju sa životom oko sebe, ali njihova frustracija upravo obrnuto proporcionalno raste. I ponašanje takovih postaje shizofreno, sukobi sa okolinom su pogonsko gorivo koje ih tjera na još brutalniju upotrebu moći. Proces se odvija u krug do ponovnog, neminovnog sukoba. Stari za gladne moći kažu: možeš što hoćeš dok možeš, ali ne dokle hoćeš. Moć u ljudima zna biti izvor autodestrukcije.

Građanima Siska je ponuđena dosljednost:

-Nećemo davati otkaze političkim protivnicima i nećemo zapošljavati pripadnike svoje opcije!               -Davat ćemo otkaze političkim protivnicima i nećemo zapošljavati pripadnike svoje opcije!                   –Davat ćemo otkaze političkim protivnicima i zapošljavat ćemo pripadnike svoje opcije!

Bez jasne ideje i motivacije za stvarnim, suštinskim promjenama, gradonačelnica pribjegava poznatim demagoškim metodama: lažima, opsjenama, varanjima,zastrašivanu,šibicarenju. U stvaranju kulta ličnosti koristi resurse grada na rigidan način. Koristi gradske firme ne da afirmira njihov rad nego da oni služe u  njene  političko-propagandne svrhe. Ponavljanjem naučenih fraza i mantrajući o nekakvim novcima iz EU, investitorima koji dolaze i otvaraju radna mjesta, o nekakvoj štednji koju niti ekonomisti ne razumiju i ne znaju što to u suštini znači pokušava kroz sumaglicu lažna obećanja držati pozornost javnosti na svojem liku i djelu. Ona će pokazati što je smisao života i koje su univerzalne vrijednosti, ona zna što ljudi žele i hoće, ona zna za svakog od nas koliko vrijedimo i gdje nam je mjesto u ovome gradu. Po njenoj diskrecijskoj volji klizalište će biti u centru grada iako obrtnici kume i mole da ne izvodi cirkusarije jer im to otežava poslovanje, a nemali ih je broj  morao zatvoriti lokale i otići na burzu. Ona za to ne haje. Bitnije su demagoške opsjene i priče kako nam je danas mnogo bolje nego prije petnaestak godina. Sada je sve ljepše.

Svoju je političku karijeru, Kristina Ikić-Baniček sagradila upravo na kritici prijašnje vlasti za koju osobno sam i sam imao puno, puno kritika i koja više po prirodi stvari nije mogla opstati.  Glavne protagoniste prošle vlasti aktualna gradonačelnica je prozivala da su okorjeli kriminalci, nesposobni za voditi Grad, korumpirani i da poradi zadržavanja političke moći tu moć zasnivaju na kupovni vijećnika, zapošljavanju političkih podobnih kadrova, nepotizmu i sl. Od njenih klipova na Yubitou bi se mogao načiniti igrani film. I doista, u sisačkom političkom životu je bilo i previše naših Siščana, naših sugrađana koji su vlastitu savjest , ponos i poštenje prokockali za jeftine političke sinekure. Trgovalo se u našoj političkoj areni ljudskim, sisačkim dušama i previše da to ne bi imalo razoran učinak na stanje atmosfere u gradu. Kristina je rekla da toga neće biti kada ona bude u sedlu i da će to biti promjene koje će njena koalicija izvršiti u osvojenom mandatu.

Danas se isto kupuju vijećnici, u vlastitoj koaliciji dolazi do međusobnih ucjenjivanja i pokušaja puča, zastrašuju se djelatnici u upravi, pritisak se vrši na vijećnike koji se usude suprotstaviti  žezlu kraljice majke. Danas je potpuno isto i gore nego što je bilo svih ovih godina, ali još demagoške fraze imaju dovoljno snage da očuvaju poredak.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.